10 jaar lang support voor Windows 10

10 jaar lang support voor Windows 10

Redactie WINMAG Pro
Hoewel er al vele vragen zijn beantwoordt over Windows 10, blijven er nog een aantal over. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk hoe lang er ondersteuning blijft voor Windows 10. Niet langer, want Microsoft heeft antwoord gegeven.

Vorig jaar was er flinke ophef: Windows XP werd niet langer ondersteund, maar diverse gemeentes en overheden hadden nog tienduizenden pc's staan met dit besturingssysteem. Daar werd een miljoenencontract voor afgesloten, zodat er genoeg tijd was om over te gaan op Windows 7 of 8. Bij de komst van Windows 10 rijst dan ook de vraag: hoelang wordt deze versie ondersteund? Uit een document op de website van Microsoft blijkt dat we wel even veilig zijn, we kunnen tien jaar lang rekenen op officiële ondersteuning.

Tot 2025, en dan?

Het mainstream support van Microsoft voor Windows 10 duurt voort tot 13 oktober 2020, nog vijf jaar dus. Daarna komt het extended support, wat nog eens vijf jaar duurt. De komende tien jaar, langer dan een gemiddeld apparaat overleeft, zijn al jouw devices dus veilig. Maar hieruit volgt meteen nog een vraag: wat gebeurt er daarna? Microsoft heeft laten weten dat dit de laatste versie van Windows is en dat nieuwe features via updates binnenkomen. Dit betekent dat Windows 10 heel wat langer mee moet gaan dan de komende tien jaar en er na het extended support dus nog iets moet gebeuren. Wat dit precies is, daar laat Microsoft zich echter niet over uit. Waarschijnlijk gaat het hier om een abonnementsvorm, waarbij je bijvoorbeeld op jaarlijkse basis voor het operating system betaalt. Een andere optie is dat de ondersteuning gewoon door gaat, maar dan is de keuze voor een einddatum van het extended support niet logisch.

Ondersteuning nodig

Die ondersteuning hebben we echter wel nodig, zo bleek gisteren ook weer. Toen werd een tussentijdse beveiligingspatch voor Windows Vista, 7, 8 en 8.1 doorgevoerd. Er blijkt een lek te zitten in de OpenType-lettertypestandaard, die lettertypen op websites weergeeft. Opvallend is dat deze update niet op de tweede dinsdag van de maand werd uitgebracht, wat gebruikelijk is bij Microsoft. Hieruit kunnen we opmaken dat het lek ernstig is. Kwaadwillenden kunnen de geïnfecteerde computers van gebruikers die websites met OpenType-lettertypes bezoeken op afstand overnemen. De update wordt volgens Microsoft op het overgrote deel van de computers automatisch geïnstalleerd. Heb je automatisch updaten uitstaan of update je alles zelf? Dan kun je via de website van Microsoft de juiste patch downloaden en installeren.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie