Kindermijnen produceren Kobalt voor telefoonbatterijen

Kindermijnen produceren Kobalt voor telefoonbatterijen

Redactie WINMAG Pro

Grote telefoonfabrikanten verzuimen om elementaire controles uit te voeren bij de productie van telefoons. Deze controles zijn bedoeld om te voorkomen dat kinderen bepaalde mineralen moeten bewerken, zoals kobalt voor Lithium-ion batterijen. Zo meldt Amnesty International in een rapport.

Kinderarbeid in Congo

In de Democratische Republiek Congo (DRC) werken kinderen onder zware omstandigheden in kobaltmijnen om het mineraal te gebruiken voor de Lithium-ion-batterijen, die in vrijwel iedere telefoon zitten. 'De glamoureuze winkeldisplays met state-of-the-art technologieën staan in schril contrast met de kinderen die zakken met rotsen sjouwen, en mijnwerkers in smalle tunnels die blijvende longschade riskeren', concludeert Amnesty International onderzoeker Mark Dummett in een verklaring. Volgens Amnesty kopen handelaren kobalt in regio's waar veel kinderarbeid is en verkopen het mineraal door aan Congo Dongfang Mining (CDM). Het moederbedrijf van CDM, Huayou Cobalt, verkoopt de kobalt weer door aan batterijmakers die de batterijen weer leveren aan de producenten Apple, Samsung, LG, Daimler, Sony, Volkswagen, Dell, HP, Motorola, Microsoft, Vodafone en Huawei. In deze lange keten wordt het dus lastig om de grote spelers in hun branche direct te linken aan de kinderarbeid-gerelateerde kobaltmijnbouw. Geen van de organisaties wilde reageren op het verzoek om commentaar van PCMag.

De Kobalt-connectie

Toen Amnesty International contact zocht met achttien multinationals, die mogelijke banden hebben met de Democratische Republiek Congo en Huayou Kobalt, gaf slechts één partij aan connecties te hebben. Zes zeiden dat ze de claims gingen onderzoeken, vijf ontkenden de inkoop van kobalt van Huayou (ondanks dat ze als klant stonden vermeld), vier konden hun connectie niet bevestigen en twee ontkenden resoluut het kobalt-verband met de Democratische Republiek Congo. Meer dan de helft van kobalt komt uit de DRC, waar mijnwerkers langdurige gezondheidsproblemen oplopen met vaak fatale gevolgen, kinderen werken daar doorgaans twaalf uur per dag voor een loon van een tot twee dollar.

Amnesty International en  Africa Resources Watch roepen fabrikanten op, die gebruik maken van lithium-ion batterijen, te onderzoeken of hun kobalt geëxtraheerd wordt onder gevaarlijke omstandigheden of met kinderarbeid.

Wil je het rapport lezen? Hier kun je het downloaden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie