Google richt zich op machinaal leren en AI
Jaarlijks stuurt Google een zogenaamde 'founders letter' de wereld in waarin Larry Page en Sergey Brin hun visie over de toekomst met aandeelhouders delen. Dit jaar doet Sundar Pichai, CEO van Google, uit de doeken wat er op stapel staat voor Google.
De toekomst van Google
Sinds de start van Google in 1998 richt het bedrijf zich op het verzamelen en doorzoekbaar maken van informatie. In de loop der jaren is er veel veranderd en richt Google zich op diverse aspecten in de technologiesector. Toch houdt het bedrijf vast aan de fundamenten waarop het bedrijf is gebouwd. Sundar Pichai legt het uit in een post op de officiële Google-blog.
Meer personalisatie
Google zorgt al jaren voor personalisatie in de terugkoppeling van zoekopdrachten, maar het is wel een service waarbinnen nog veel verbeterd kan worden. Google gaat zich daarom meer en meer richten op het samentrekken van haar services, waarbij de zoekmachine naadloos moet gaan samenwerken met Google Now, Google Photos en Google Maps. Dit zodat je de gehele dag door gebruik kan maken van de services van Google op de manier die voor jou de meest relevante informatie oplevert.
Machinaal leren
Een manier waarop Google dit wil bewerkstelligen is natuurlijk via machinaal leren, waarbij de computer leert van de gebruiker om het gebruik van de services van Google meer en meer relevant te maken. Al jaren investeert het bedrijf in diverse vormen van AI, waaronder machinaal leren. Dat lijkt al zijn vruchten af te werpen. Zo wist Google's AlphaGo de beste Go-speler van de wereld te verslaan in maart.
Werken met Google
Niet alleen persoonlijk gebruik van de services van Google heeft baat bij de focus op machinaal leren, want Pichai ziet ook kansen om met de investering in AI de manier waarop we werken dramatisch te veranderen. 'Je telefoon zou proactief de juiste documenten moeten laten zien, je agenda en vergaderingen inrichten, mensen laten weten dat je iets later bent, antwoorden op berichten voorstellen, betalingen voor je afhandelen enzovoort'.
Google voor iedereen
De kern in de post van Pichai is dat de services van Google voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn. 'Technologie draait voor ons niet om de devices of de producten die we maken. Dat is niet het doel. Technologie heeft een democratiserende werking en geeft mensen mogelijkheden door informatie.'