Nieuwe tool ‘Copiloot voor COPD' helpt longpatiënten zelf hun gezondheid te managen
Op Wereld COPD Dag, is de nieuwe tool Copiloot voor COPD gelanceerd. Deze innovatieve digitale tool is speciaal ontworpen om COPD-patiënten te helpen hun longgezondheid te verbeteren door longaanvallen vroegtijdig te herkennen en te voorkomen. Met de lancering op deze belangrijke dag, die wereldwijd aandacht vraagt voor de uitdagingen van chronische obstructieve longziekte (COPD), krijgt de nieuwe, gratis tool extra aandacht.
De tool, die onderdeel uitmaakt van de Spreekuur.nl PGO, is ontwikkeld door UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, DigiDok, Topicus en Longfonds. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, heeft de tool als doel de ernst en frequentie van longaanvallen bij COPD-patiënten te verminderen door middel van zelfmanagement. Deze digitale tool is een doorontwikkeling van het papieren Longaanval Actieplan dat al wordt gebruikt voor het herkennen en beïnvloeden van longaanvallen.
Longaanvallen
COPD, een chronische longziekte die wereldwijd een van de meest voorkomende aandoeningen is en de op vier na grootste doodsoorzaak is, veroorzaakt regelmatig plotselinge verergering van symptomen zoals benauwdheid, hoesten en slijmproductie. Deze longaanvallen versnellen de achteruitgang van de longfunctie, verminderen de kwaliteit van leven, verhogen de zorgkosten en vergroten het risico op overlijden.
In een zorglandschap waar elke longaanval potentieel blijvende schade kan veroorzaken, is effectief zelfmanagement essentieel. Hoewel uit onderzoek blijkt dat patiënten zelf invloed kunnen uitoefenen op de ernst en het herstel van longaanvallen, beschikt slechts een beperkt deel over de juiste kennis, vaardigheden en vertrouwen om dit effectief te doen.
Actieplan
De Copiloot voor COPD-tool biedt deze broodnodige ondersteuning. De tool heeft een interactieve interface die continu communicatie met de gebruiker mogelijk maakt, inclusief intelligente microlearning-modules die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Deze modules kunnen bijvoorbeeld advies geven over het vermijden van drukke plaatsen tijdens een griepgolf om infecties te voorkomen. De tool volgt de gezondheid van de gebruiker op een flexibele manier, zonder vaste meetroutines, wat een meer gepersonaliseerde benadering mogelijk maakt. Ook bevat het een actieplan met gepersonaliseerde acties en contactpersonen voor noodsituaties.
Jaap Trappenburg, associate professor bij UMC Utrecht en medebedenker van de tool: "Met Copiloot voor COPD beheren en monitoren patiënten eenvoudig hun gezondheid, zodat ze meer grip krijgen op de ernst en het herstel van longaanvallen. Dit omvat onder andere het aanpassen van medicatie en tijdig contact opnemen met de juiste zorgverlener.”
Károly Illy, directeur van Longfonds: “Het is belangrijk voor mensen met COPD dat zij zelf zoveel mogelijk controle hebben over hun ziekte. Met Copiloot voor COPD kan dit nu voor iedereen, ook als jouw zorgverlener geen speciale digitale omgeving heeft. Dit maakt Copiloot uniek en daarom ondersteunt Longfonds dit nieuwe initiatief. Met Copiloot voor COPD heb je jouw actieplan om een longaanval te helpen voorkomen altijd bij de hand. Ook kun je via de app op een eenvoudige manier meer leren over leven met COPD met informatie van Longfonds.”
Onderdeel
Copiloot voor COPD is een onderdeel van het online platform Spreekuur.nl, ontwikkeld door Topicus en DigiDok. Spreekuur.nl biedt patiënten in Nederland 24/7 toegang tot hun huisarts, zorgverleners en medische dossiers. Meer weten of Copiloot voor COPD direct gebruiken? Bezoek onze website voor details.