Nieuw House of Quantum gebouw symboliseert snelle groei Nederlandse quantumecosysteem

Redactie WINMAG Pro

Vanmiddag wordt in Delft de tweede locatie van het  House of Quantum  geopend. Het House of Quantum wordt onderdeel van 's werelds eerste nationale quantumcampus, bestaande uit verschillende verzamelgebouwen voor quantumbedrijven en kennisinstellingen verspreid over het land. Zijne Majesteit Koning Carl XVI Gustaf van Zweden bracht, vergezeld door CTO van Ericsson Erik Ekudden, eerder vandaag een bezoek aan het House of Quantum als onderdeel van ‘The Royal Technology Mission’ aan Nederland. De officiële opening vanmiddag wordt verricht door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, en locoburgemeester van Delft, Frank van Vliet, in aanwezigheid van onder anderen startup founders, quantumtechnologie-experts, investeerders en kennisinstellingen zoals de TU Delft en TNO.  

In het tweede House of Quantum-gebouw, DT01 geheten, komen lokale en internationale bedrijven, investeerders en onderzoekers samen om te werken aan toekomstige quantumtechnologie en bedrijfsgroei. De eerste leden die kantoren en laboratoria in dit gebouw opzetten, zijn Q*Bird, Equal1, OPNT, Xairos & Qblox. Leden krijgen toegang tot kantoorruimtes, quantum laboratoria, voorzieningen en community voordelen. Quantum Delta NL wil met House of Quantum het tech-ecosysteem uitbreiden, synergie tussen hardware en software bevorderen en niet-technische stakeholders aantrekken om het nationale quantumecosysteem te ondersteunen. Dit past binnen het ambitieuze nationale quantumtechnologie-programma, waarvoor Quantum Delta NL 615 miljoen euro heeft ontvangen van het Nationaal Groeifonds.  Vorig jaar werd de eerste locatie in Delft geopend, andere locaties in Twente, Amsterdam, Eindhoven en Leiden, volgen nog.   

Snelle groei quantumindustrie 


Met de opening van dit tweede gebouw benadrukt Quantum Delta de snelle groei van het House of Quantum en de quantumindustrie. Quantum Delta NL heeft met succes bijgedragen aan de ontwikkeling van meer dan 20 quantumbedrijven en de creatie van ruim 650 directe banen, naast 760 banen in onderwijsinstellingen. Het is daarmee een voorbeeld van een sector die aanzienlijke bijdragen kan leveren aan nieuwe banen, verbeterde beveiliging van digitale infrastructuren, de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, oplossingen voor logistieke vraagstukken, nieuwe klimaatmodellen en technische autonomie voor Europa. 

Jesse Robbers, directeur Quantum Delta NL: “De snelle groei van het House of Quantum laat weer eens zien hoe belangrijk het is dat we blijven investeren in quantumtechnologie. Om oplossingen te bieden voor wereldwijde uitdagingen zoals klimaat, zorg en veiligheid, is nieuwe technologie nodig. Als deze technologie in Nederland wordt ontwikkeld, zorgt dit niet alleen voor meer welvaart, maar ook voor een toekomst waarin we kunnen bouwen aan publieke voorzieningen.” 

Christiaan van Oord, directeur van House of Quantum: “Het is belangrijk om de relevantie van Quantum te laten zien en de rol die Nederland speelt in dit vakgebied voor bezoekende delegaties en hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld. Het House of Quantum is de plek waar alles samenkomt - om meer te ontdekken en te leren over ons ecosysteem, om aan de R&D-reis te beginnen en om samen te werken als community.” 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie