Netwerktraining van een ex-marinier

Redactie WINMAG Pro
Eind 1997 zocht Gerald Combs naar een tool voor het opsporen van netwerkproblemen. Hij wilde meer leren over netwerken, dus begon hij Ethereal. Ethereal groeide uit tot het Wireshark. Twintig jaar later is Wireshark dé netwerkanalysetool van het moment. In Nederland biedt distributeur SCOS alles rondom Wireshark aan, van trainingen tot software en packet sniffers. Cursisten krijgen les van hoofdinstructeur Phill Shade. De Black Hat- en security-specialist diende 20 jaar lang bij de Amerikaanse marine en onderwijst SCOS’ Wireshark-trainees op unieke wijze. We spreken Phill, werpen een licht op Wireshark en ontdekken dát wat bij virtueel lesgeven komt kijken

Ook ver vóór COVID-19 gaf je virtueel les. Wat is jouw ervaring met de onderwijsvorm?

“Stukken beter dan ik aanvankelijk had verwacht. Ik merk dat ik de trainingssessies bijna net zo leuk vind als klassikale instructie. En zijn de cursisten tevreden, dan blijft het leuk.”

“Het valt op dat de feedback vóór COVID-19 minder positief was. Ik vermoed dat dit te maken heeft met een gebrekkige kwaliteit onder streaming software en beperktere ervaring van instructeurs. Nu iedereen genoodzaakt is om zich aan te passen, gaat het beter. Daarbij speelt de razendsnelle ontwikkeling van software als Zoom, Connect en Microsoft Teams een rol.”

“Dankzij dergelijke software kan ik de visuele cues van klassikaal lesgeven goed nabootsen. Camerafeeds maken het mogelijk om vragen en problemen evengoed te herkennen als in een klassikale omgeving. Interactie is niet langer vanzelfsprekend, dus worden trainers genoodzaakt om meer te faciliteren. Ik meen dan ook absoluut dat de nieuwe norm een positieve invloed heeft op de manier waarop er jarenlang klassikaal is lesgegeven.’’

Wat maakt SCOS’ Wireshark training zo effectief?

“We zijn flexibel. Enerzijds bieden we een goede basis, anderzijds passen onze instructeurs zich aan. Zo vullen we lessen en oefeningen aan om aan persoonlijke verwachtingen en vaardigheden van verschillende deelnemers te voldoen. Combineer je die flexibiliteit met het feit dat we in elke sessie meer dan 30 jaar aan praktijkervaring delen, dan eindig je met een uitstekend programma. De feedback is dan ook doorgaans bijzonder positief.”

“Vragen we cursisten naar pluspunten, dan wordt onze praktische aanpak veel genoemd. We werken continu met voorbeelden uit de praktijk en simuleren het gebruik van Wireshark in realistische omgevingen. Skills rondom netwerkanalyse, probleemoplossing, beveiliging en forensische situaties doe je optimaal via praktische scenario’s op."

“Ik kom regelmatig studenten tegen die aangeven hoeveel ze aan de lessen hebben gehad. Soms zelfs jaren na het traject. Ook valt het op dat een enorm aandeel van cursisten terugkeert voor trainingen op het volgende niveau, waaronder trajecten voor de analyse van VoIP, WiFi, Scada of ICS en IoT.”

Welke uitdagingen komen bij virtueel lesgeven kijken? Hoe overbrug je die uitdagingen?

“In mijn ervaring loop je tegen vier nadrukkelijke obstakels aan. Allereerst dien je de software op je duim te kennen. Dit tackelen we door zoveel mogelijk omstandigheden na te bootsen en via oefensessies te simuleren. Het leerproces is doorlopend. Reflectie na elke training draagt bij.”

“Daarnaast speelt de netwerkverbinding van trainers en cursisten een grote rol. Om te peilen of de verbinding voldoende is, schuift een medewerker bij elke training aan. Deze ‘ghoster’ kan vanuit een derde perspectief bepalen of de communicatie vanuit de trainer helder doorkomt. Ook zorgen we voor mobiele bereikbaarheid onder trainers en cursisten, zodat iedereen bereikbaar blijft wanneer problemen zich aandoen.’’

"Ook zijn verschillen tussen tijdzones onontkoombaar. Ik geef les vanuit Californië. Soms bestaat de klas grotendeels uit West-Europese deelnemers. Het probleem los ik op door mijn lichaamsklok aan te passen naar het rooster van cursisten. Ongeveer een week vóór het traject begin ik. Breekt de eerste dag aan, dan ben ik scherp - ‘s nachts of overdag.” 

“Tot slot kan het ‘persoonlijke gevoel’ te wensen overlaten. Nabijheid versterkt emoties. Tot nog toe heb ik geen perfecte oplossing gevonden om de uitdaging aan te pakken. Maar proberen doe ik zeker. Zo spreek ik cursisten met variërende, persoonlijke roepnamen aan. Ik herken deelnemers en laat blijken dat ik ze ken. Daarbij biedt ik de gelegenheid om aan het einde van elke sessie bijles te geven in een persoonlijke omgeving.”

MOVEit Secure MFT

Het aanbod van SCOS gaat veel verder dan Wireshark. SCOS is onder andere distributeur van Progress MOVEit Secure Managed File Transfer (MFT). MOVEit MFT stelt bedrijven in staat om veilig bestanden te delen. De software is volledig onder te brengen in de cloud. Controle over data wordt op unieke wijze behouden. In tegenstelling tot veelvoorkomende public cloud storage software, blijven gegevens volledig in eigen beheer. Daarmee voldoet de software aan alle Nederlandse regelgeving rondom dataprivacy en -security, zonder daarvoor op het gebruiksgemak van een SaaSontwerp in te leveren. SCOS neemt zowel distributie als training voor rekening. Werp een blik op ‘www.scos.cloud’ voor een volledig overzicht van de software en bijbehorende trainingen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie