Nederlandse maakindustrie springlevend
Dan hebben we het over organisaties die een veelheid aan producten en diensten leveren. Denk hierbij aan luxe scheepsjachten, desinfectiemachines en complete achtbanen.
Gespecialiseerd personeel
Veel van deze bedrijven zijn sterk gespecialiseerd en hebben zelfs wereldwijd een toppositie in hun niche. Dat is hun sterkte, maar tegelijkertijd ook hun zwakte. Het betekent namelijk dat je sterk gespecialiseerd personeel nodig hebt. En technisch personeel is moeilijk te vinden. Uit een onlangs in het Verenigd Koninkrijk gehouden onderzoek door SAP blijkt dit personeelsvraagstuk ook daar te leven. De resultaten van deze enquête zijn vergelijkbaar met de situatie in Nederland.
Vaardigheden-kloof
We hebben te maken met een ‘vaardigheden-kloof’. Bijna de helft van de bedrijven zegt het belangrijk te vinden het bestaande personeel aan boord te houden. Een even groot percentage geeft prioriteit aan het binnen halen van nieuw talent, en 41 procent is bezig vast te stellen aan welke vaardigheden de onderneming op de langere termijn (langer dan vijf jaar) nodig heeft. Daarnaast blijkt dat de branche het imago wil verbeteren om jonge mensen aan te trekken. Tal van ondernemingen uit de maakindustrie hebben het afgelopen jaar veel moeite gestoken in het verbeteren van het imago van het bedrijf om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers.
Tekort aan gekwalificeerd personeel
De respondenten zien enkele belemmeringen voor hun groeimogelijkheden. Zij hebben te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel, met name voor de afdelingen Research & Development, productie en voor ondersteunende diensten. Bovendien vermelden zij de slechte economische situatie en schommelingen in de vraag als mogelijke struikelblokken.
Innovatie belangrijkste aanjager groei
Maar Nederlandse ondernemingen zijn ook optimistisch. Zij zien volop kansen om groei te realiseren. Denk hierbij aan het uitbreiden van de bestaande producten naar nieuwe markten. Of aan het maken van nieuwe producten, vooral voor de thuismarkt. Ook blijkt het verbeteren van de doelmatigheid door nieuwe technologieën en/of processen hoog op de agenda te staan. Hieruit blijkt dat ondernemers innovatie als de belangrijkste aanjager van groei zien. Dus ondernemers, innovatie is de drijvende kracht voor economische en maatschappelijke groei. In Nederland beschikken we over zeer goede wetenschap en technologie. Nu moeten we deze kennis alleen nog succesvol gaan inzetten. It’s all about revolutionary thinking!