Nederlandse Innatera haalt €15 miljoen op voor massaproductie van processor die menselijk brein nabootst

Redactie WINMAG Pro

Innatera, leverancier van ultra-low power neuromorphische processors, heeft een succesvolle financieringsronde afgerond, waarbij ze €15 miljoen hebben opgehaald van Invest-NL Deep Tech Fonds en het EIC Fund, evenals bestaande investeerders MIG Capital, Matterwave Ventures, en Delft Enterprises. Met de nieuwe investering kan het bedrijf de opstart van de massaproductie van de processors versnellen, het toepassingsaanbod uitbreiden en de samenwerking met klanten opschalen.

Baanbrekende innovaties en efficiëntie

Innatera ontwerpt ultra-efficiënte microprocessors die de mechanismen van de hersenen voor het verwerken van sensorgegevens nauwgezet nabootsen. Belangrijk voor deze efficiëntie is de gepatenteerde architectuur voor het verwerken van analoge en digitale signalen van het bedrijf, die ongeëvenaarde AI-mogelijkheden mogelijk maakt direct bij de sensor. Dit betekent dat het systeem zowel analoge als digitale informatie kan begrijpen en verwerken, waardoor het efficiënter kan opereren en geavanceerde kunstmatige intelligentie rechtstreeks op de sensor kan uitvoeren.

Op CES 2024 in Las Vegas in januari van dit jaar onthulde het bedrijf de allereerste neuromorfische microcontroller - de Spiking Neural Processor T1. De T1-chip maakt krachtige signaalverwerking en patroonherkenning mogelijk met een vermogen van minder dan één milliwatt. Daarmee loopt Innatera voorop bij toepassingen in consumentenelektronica, wearables en IoT-apparaten.

Verder kondigde het bedrijf de beschikbaarheid aan van zijn Talamo software development kit, die de ontwikkeling van op de hersenen geïnspireerde spiking neurale netwerken vereenvoudigt door integratie met het PyTorch framework. Op CES demonstreerde Innatera ook radar- en audiotoepassingen op de T1, gebouwd in samenwerking met toonaangevende sensorenleveranciers.

Een miljard sensoren tegen 2030

Innatera heeft een enorm kapitaalefficiënte weg bewandeld door al in de eerste financieringsronde, die het in oktober 2020 ophaalde, chips te ontwikkelen die al naar klanten konden worden gestuurd om te testen. Met de nieuwe investering kan het bedrijf dit pad vervolgen, met een grotere focus op klanttoepassingen en adoptie door toonaangevende klanten.

Sumeet Kumar, CEO van Innatera: "We zijn op een missie om tegen 2030 één miljard sensoren van intelligentie te voorzien en deze investering brengt ons een stap dichter bij ons doel. Ik ben trots op wat onze teams hebben bereikt met de T1 en de toepassingen die we samen met onze klanten en partners hebben gebouwd".

Energie-efficiëntie versnellen

Johan Stins, Senior Investment Manager bij Invest-NL Deep Tech Fonds, feliciteert Innatera met zijn uitstekende prestaties: "We zijn verheugd om Innatera, een leider in de ontwikkeling van neuromorfische chips voor energiezuinige toepassingen, te ondersteunen. Deze investering weerspiegelt onze toewijding aan het bevorderen van technologieën die zowel economische vooruitgang als ecologische duurzaamheid bevorderen. Neuromorfische gegevensverwerking, waarbij de efficiëntie van het menselijk brein wordt nagebootst, is een belangrijke stap op weg naar het verminderen van de energievoetafdruk van AI-technologieën. Met dit partnerschap willen we de toepassing van energie-efficiënte oplossingen versnellen en onze toewijding tonen aan innovatie die ten goede komt aan de maatschappij als geheel."

Sleutelrol in de halfgeleiderindustrie

Svetoslava Georgieva, voorzitter van de raad van bestuur van het EIC Fund, benadrukt het belang van Innatera’s aanwezigheid in het semiconductorlandschap van Europa. "De EU zet zich in om het ecosysteem van halfgeleiders in Europa te versterken. Om met de stortvloed aan gegevens van miljarden sensoren in geavanceerde apparatuur om te gaan, is een nieuwe generatie energie-efficiënte gegevensverwerking nodig. We kijken uit naar het pionierswerk van Innatera dat Europa op de wereldkaart zet als toonaangevende leverancier van computingoplossingen."

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie