MWC: Een greep uit getoonde IoT-toepassingen
Het Internet of Everything is een belangrijk thema tijdens het Mobile World Congress. Veel bedrijven bieden producten of software aan om hiermee aan de slag te gaan. Het gaat echter vooral om het tonen van een interessante 'use case', oftewel een praktijkvoorbeeld.
SAP
SAP pakt flink uit met allerlei 'smart' oplossingen. Zo toont het bedrijf hoe dankzij een samenwerking met een stad toeristen kunnen worden geholpen bij hun bezoek aan de stad. Als zij een app downloaden en een profiel aanmaken, kunnen ze kiezen welke dingen ze in de stad gaan bezoeken. De software geeft ze tips voor bijvoorbeeld de juiste looproute en actuele wachttijden als die er zijn.
Ook toont het bedrijf verkoopmachines met snoepgoed en frisdrank die met een mobiel via NFC kunnen worden gekocht. De machine is aan de achterkant verbonden aan een SAP Hana-database. De beheerder van de machine kan ten alle tijden de voorraden bijhouden, het koopgedrag van de klant zien en eventuele storingen in de machine ontdekken.
Tot slot toont SAP het beheer van een watersysteem dat achter een gefingeerde fontein in een stad schuilgaat. Het systeem ontdekt direct als er een probleem is of dreigt. Volledig op afstand kan het probleem met bijvoorbeeld de hoeveelheid water die per minuut door de fontein gaat, worden geanalyseerd. En waar nodig kan een medewerker aanpassingen aan het systeem verrichten of een probleem ter plekke te verhelpen.
Surveillance
Panasonic toont op de beurs de naar eigen zeggen eerste 4G surveillance camera. De zogenoemde Nubo-camera werkt via wifi, maar kent ook via 3G- en 4G-ondersteuning. Daarvoor sluit je als bedrijf een abonnement af dat rond de 8 euro per maand kost. Dit is gebaseerd op het aantal notificaties dat de camera doorstuurt. De camera is te gebruiken als beveiligingscamera, maar bijvoorbeeld ook als babyfoon. De gebruiker kan namelijk ook praten met degene die in beeld is. Het is geheel instelbaar hoe gevoelig de camera reageert op voorbijkomende dieren of mensen. De Nubo kost ongeveer 219 euro bij aanschaf.
Grote stappen
Verder zijn er veel toepassingen aanwezig met fitnesstrackers en andere apparaten die de hartslag van een mens monitoren en eventueel waarschuwen bij onregelmatigheden of gevaarlijke metingen. Niet alleen trouwens, want ook service en dienstverlening maakt grote IoT-stappen. Bijvoorbeeld, Foonkie Monkey heeft op de stand een groot scherm dat interactief is. Op het scherm zie je iemand koffie maken of bier inschenken, afhankelijk van het moment op de dag. Hij kan realtime communiceren met de voorbijgangers. Het duurt doorgaans even voordat die iets door hebben, want er is geen camera te zien en je bent in het begin onzeker of de andere persoon je daadwerkelijk kan horen. De man op het scherm vraagt hoeveel drankjes hij moet inschenken, waarna even later via een luikje het gevraagde aantal bekertjes wordt geserveerd. Hoe dan ook, het levert ons een heerlijk biertje op.