Mozilla's techfestival in Amsterdam trekt aandacht voor veilige en verantwoorde AI

Redactie WINMAG Pro

De eerste live editie van MozFest House in Amsterdam, georganiseerd door Mozilla, trapte af met twee belangrijke gebeurtenissen: de start van de boektour van Facebook-klokkenluider Frances Haugen en de ondertekening van een nieuw Amsterdams convenant voor de online bescherming van jongeren. Het festival verzorgde meer dan 50 sessies over de toekomst van veilige en verantwoorde AI en een gezonder internet.

Amsterdam

v.l.n.r. Solange Jacobsen, Jake Blok, Laya Leysner, Daan van Hooff en wethouder Alexander Scholtes 

  • Convenant ‘Digitaal Bewustzijn Online Leefomgeving’ getekend op MozFest
  • Facebook-klokkenluider Haugen roept op tot individuele actie voor verandering
  • Onderzoek over burgerparticipatie en het Algoritmeregister gepresenteerd

Haugen, die bekendheid kreeg door haar onthullingen over de verspreiding van misinformatie via Facebook, zette de toon voor het evenement. In haar presentatie benadrukte ze de kracht van individuele actie om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Ook vertelde ze hoe belangrijk het is om gelijkgestemden om je heen te verzamelen in de strijd tegen misbruik van technologie. Haar recent verschenen boek ‘The Power of One: How I Found the Strength to Tell the Truth and Why I Blew the Whistle on Facebook’ is een testament van deze strijd.

We moeten niet vergeten om bruggen te bouwen. Soms denken we er alleen voor te staan, maar door slechts één medestander te vinden kan je dat al veranderen,” aldus Haugen. Volgens Haugen kunnen individuen samen grote technologiebedrijven ter verantwoording roepen, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat AI veilig wordt ontwikkeld. 

Amsterdams convenant ‘Digitaal Bewustzijn Online Leefomgeving’ getekend

Tijdens het festival is ook een belangrijk convenant getekend: "Digitaal Bewustzijn Online Leefomgeving". Dit is gedaan door Alexander Scholtes, wethouder Digitale Stad van de Gemeente Amsterdam, scholengroep ZAAM, Digital Rights House en Samen voor Jongeren Amsterdam. 

Er is een groeiend besef dat de online wereld een steeds belangrijkere rol speelt in onze dagelijkse leefomgeving. Partijen die deelnemen aan het convenant hebben de ambitie om zelfstandig en in gezamenlijkheid digitaal bewustzijn te stimuleren van alle Amsterdammers. De focus ligt op het creëren van een veilige en leuke digitale leefwereld voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

Digital Rights House en Gemeente Amsterdam presenteren onderzoek over burgerparticipatie en het Algoritmeregister

Daarnaast heeft Digital Rights House in samenwerking met de Gemeente Amsterdam een onderzoek gepresenteerd over hoe je burgers meer kan betrekken bij de ontwikkeling, adoptie en uitrol van algoritmes in de stad. Het onderzoek, nu voor iedereen beschikbaar, is een stap vooruit in de bescherming en waarborging van onze digitale mensenrechten.

De individuele actie van Haugen, in combinatie met de gezamenlijke inspanningen rond het convenant en het Algoritmeregister weerspiegelen de veranderingskracht die MozFest viert en promoot. Het techfestival trok een diverse groep deelnemers, onder wie politici, bedrijfsleiders, kunstenaars, cultuurmakers en betrokken burgers. 

Lees ook: Proofpoint: Cybercriminelen vergroten activiteiten en tools | WINMAG Pro

Lees ook: Google Cloud lanceert eerste volledig AI-gestuurd anti-witwassysteem | WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie