MKB Proof Awards 2021: Iiyama ProLite XUB2796QSU-B1

Redactie WINMAG Pro
Dit product ontving een MKB Proof Award. Dergelijke awards worden jaarlijks door de redacties van WINMAG Pro en ondernemersplatform Baaz toebedeeld aan producten en diensten die een uitzonderlijke oplossing voor het moderne MKB bieden. De awards verschijnen allereerst in een speciaal magazine, gevolgd door een toevoeging in dit online overzicht.

COVID-19 veranderde de manier van werken. Hardware verandert mee. Gebruiken we een display om thuis te werken, dan willen we daar na de werkdag een slaatje uit kunnen slaan. Met de 27" ProLite XUB2796QSU-B1 beantwoordt iiyama elke professionele én recreatieve behoefte.

De vraag en het aanbod van displays verandert. Fabrikanten werden jarenlang uitgedaagd om de werkzaamheden van kenniswerkers met een zo kostenefficiënt mogelijk ontwerp te faciliteren. Displays moesten rug-, nek- en oogpijn tegengaan, een schappelijk prijskaartje behouden en alledaagse taken helder in beeld brengen.

Had je behoefte om ná de werkdag te gamen of een filmpje te streamen, dan was je in de meeste gevallen aan consumentenapparatuur overgelaten. Niet alleen omdat het bijzonder onpraktisch is om een kantoordisplay tussen de werkplek en woning te vervoeren, maar omdat een gemiddelde kantoordisplay zich niet voor recreatie leent.

Games draaien een stuk beter op displays met een hoge reactie- en verversingssnelheid. Voor kantoorwerkzaamheden keuren de specificaties minder nauw. Bovendien worden productiekosten door dergelijke specificaties verhoogd, wat het voor een fabrikant onlogisch maakt om zakelijke modellen met een hoge reactie- en verversingssnelheid uit te rusten.

Het gebruik van een zakelijke display beperkte zich tot kantoor - en op het kantoor werd gewerkt. Inmiddels spreken we net zo regelmatig van een thuiskantoor - en daar wordt net zo regelmatig geleefd. Thuiswerk bestond al jaren, maar was plotseling de norm. Displays voor leven én werken werden interessanter dan ooit.

Hoewel we niet voor iiyama kunnen spreken, vermoeden we dat de verandering aanzette tot ontwikkeling. Het laatste leren we van de ProLite XUB2796QSU-B1. De display biedt uitstekende eigenschappen voor werkzaamheden en vrijetijdsbesteding, voor een prijs die we van puur zakelijke ontwerpen zijn gewend. 

Wat maakt een display uitstekend?

Goede vraag. Het antwoord heb je mogelijk al, want een gebrekkige display vergeet niemand.

De meeste professionals besteden het overgrote deel van een werkweek achter de PC. Het ongemak van een te klein venster, vermoeide ogen of stijve rug keert dagelijks terug. Gelukkig zijn de meeste moderne displays gewapend met maatregelen om dergelijke ongemakken tegen te gaan. De Arbowet definieert dat elke Nederlander het recht op een veilige werkplek heeft. Hoewel fabrikanten er grotendeels in slagen om conforme modellen te produceren, zit er heel wat ruimte tussen adequaat en kwalitatief.

De ProLite XUB2796QSU-B1 is een schoolvoorbeeld van hoe het moet. De grootte van 27” en resolutie van 2560x1440 bieden ruimte om meerdere vensters gelijktijdig weer te geven. Hoewel een HDMI- en DisplayPort-ingang de aansluiting van een tweede monitor monitor vergemakkelijken, hang je zelden van de uitbreiding af.

Het IPS-paneel staat een brede kijkhoek toe. De hoogte van de monitorvoet - ofwel standaard - is in hoogte verstelbaar. Met een pivotfunctie draai je het scherm van landschap- naar portretstand. Het resultaat is de mogelijkheid om altijd in een gezonde zithouding te kunnen werken, onafhankelijk van een geschikt(e) bureau of bureaustoel.

Een helderheid van 250 cd/m² en 16,7 miljoen kleuren voorzien in beeldige weergaven. Kleurreproductie is adequaat voor grafische werkzaamheden als beeld- en videobewerking. Flicker free-technologie en blauwlichtvermindering gaan vermoeide ogen tegen.

Hoe zit het ná de werkdag?

De eerdergenoemde speerpunten zijn relevant voor elke toepassing die je voor de monitor kunt bedenken. Aanvullende ontwerpkeuzes hebben een specialistischer doel. Met vier specificaties weet het model zich voor gaming te onderscheiden.

1. De display bevat FreeSync. Modellen zonder deze technologie geven de berekeningen van een videokaart één-op-één weer. FreeSync stelt een display in staat om frames in juiste banen te leiden. Games draaien vloeiender; te scherpe randen en hoeken zijn verleden tijd.  

2. De reactietijd van 1ms is ruim 4 milliseconden sneller dan een ‘puur zakelijk’ alternatief. Het model heeft minder tijd nodig om de berekening van een PC af te beelden. Zo reageer je milliseconden sneller op veranderingen. De voorsprong is tastbaar, met name in competitieve games.

3. De display ververst weergaven met een snelheid van 75Hz. De meeste zakelijke alternatieven pieken op 60Hz. In elke seconde kan de monitor 20 procent meer frames kwijt, wat zich uitdrukt in een vloeiende weergave van spellen.

4. Black Tuner beïnvloedt de helderheid van donkere weergaven. Donkere kleuren kunnen filmischer of helderder worden weergegeven. Tegenstanders in competitieve spellen zijn beter te zien; games met een nadruk op verhaalvertelling geven mooier weer.

Al bij al

Zoek je naar groot, prettig en veilig model voor alledaags werk, dan biedt de ProLite XUB2796QSU-B1 uitkomst. Resolutie, instelbaarheid en kleurreproductie tellen op tot een adequaat werkpaard.

Verversingssnelheid, reactietijd, FreeSync en Black Tuner maken de display onderscheidend. Zakelijke gebruikers zullen de specificaties als bijkomstigheid ervaren. Iedereen die het model daarentegen ná werk inzet om een filmpje te streamen of game te spelen, belooft in de voorzienbare toekomst bij de XUB2796QSU-B1 te zweren.

Klik hier voor meer informatie

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie