MKB Proof Awards 2021: BenQ PD2705Q

Redactie WINMAG Pro
De PD2705Q is BenQ’s all-round oplossing voor ontwerpers, vormgevers, video editors en iedereen die serieus grafisch werk uitvoert. Een prijskaartje van € 399,- maakt het 27” model één van de meest kostenefficiënte opties in zijn klasse. Voor een soortgelijke kleurreproductie, resolutie en helderheid ben je bij de concurrent al gauw € 200,- meer kwijt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat we het model met open armen ontvangen.

BenQ’s PD2705Q valt in het straatje van designmonitors. De display dekt alle marktconforme sRGB- en Rec. 709-kleurengamma’s. Kleurweergave is gekalibreerd om naadloos op de industrienorm aan te sluiten. Dit geldt voor elke PD2705Q die ooit is gefabriceerd of gefabriceerd zal worden.

Modi

BenQ’s zorg voor kleurreproductie werd met de gerenommeerde CalMAN- en Pantone-certificeringen beloond. In aanvulling op de uitstekende, out-of-the-box kleurkwaliteit, bevat de PD2705Q verschillende modi voor de verschillende omgevingen waarin de display komt te staan. Een ‘Darkroom’-modus haalt het beste naar boven in donkere (thuis)kantoren; met de ‘M-Book’-modus past de monitor zich aan een Mac aan; een ‘Animatie’-modus leent zich voor de meest effectieve weergave van 3D-animaties en de ‘CAD/CAM’-modus optimaliseert contrast voor technische illustraties.

HDR, Eye-Care en bekabeling

Compatibiliteit met HDR10 mag - rekening houdend met de tot nog toe beschreven volledigheid - geen verrassing heten. HDR-videocontent is tijdens videobewerking weer te geven. Ook BenQ Eye Care-technologie, een standaard voor de vermindering van vermoeide ogen, is in de PD2705Q verwerkt. Tot slot zijn de verwachte HDMI 2.0- en Display Port-aansluitingen aanwezig. USB-C is een verrassende toevoeging. De aansluiting voorziet in stroom en de overdracht van video, audio en data.

Het oordeel

We zijn fan. De PD2705Q leent zich hoofdzakelijk als topoplossing voor de waarneming van grafische professionals. Formaat, resolutie, verversingssnelheid en de kwaliteit van kleurweergave zijn uniek in zijn prijscategorie. En hoewel BenQ het boek daarmee had kunnen sluiten, zet het merk een extra stap. AQCOLOR zorgt voor consistente kleurweergaven in multi monitor setups. Specialisten met een hoge werkethiek vinden heil in de verschillende kleurmodi. Tot slot zijn ook de aansluitingen in orde.

De basis van de PD2705Q is uitzonderlijk goed. Randzaken als Eye Care en een USB-C-aansluiting tellen op tot een model dat aan de verwachtingen van een moderne display voldoet. 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie