MKB Proof 2016: Opslag

Redactie WINMAG Pro
Niets zo ongrijpbaars als het opslaan van je data. Het gaat letterlijk de cloud in, je plaatst het op NAS of zet het op een USB-stick.

Stuk voor stuk uiterst handige oplossingen om kostbare data eenvoudig op te bergen. Toch is het opletten geblazen: want de veiligheid van die data is nogal een ding. Zo is de Meldplicht Datalekken eerder dit jaar ingesteld om verantwoordelijkheid voor data die persoonsgebonden informatie bevat bij het bedrijfsleven te leggen. Bescherming van die data ligt bij de organisatie die dergelijke data beheert door middel van een verplicht databeschermingsbeleid. Mocht er toch data lekken, dan moet de organisatie er voor zorgen dat schade voor de betrokkenen zo minimaal mogelijk is. Daar kan een gigantische kostenpost aan hangen.

Dan hebben we het alleen nog maar over klantdata. Maar wat te denken van je administratie, omzetten en winst? Of de persoonlijke data, bomvol emotionele waarde en niet bestemd voor vreemde ogen? Wat is nu de meest handige en verstandige opslagplek?  De USB-stick is vooral handig voor het vervoer – letterlijk – van je data. En hoewel steeds meer sticks (bijna) niet meer te kraken zijn, blij het oppassen. Je wilt zo’n stick niet in de trein of op dat bankje in het park laten liggen. Wees dus voorzichtig en gebruik USB vooral voor de minder beveiligingsgevoelige data. Cloud en vooral NAS zijn (nog) betere opties. Maar ook Network Attached Storage hee op het vlak van security een behoorlijke gebruiksaanwijzing. Maar het is zeker zaak om de NAS – cloud stippen we elders in deze MKB Proof aan - goed te beveiligen, en zo data en ook je eventuele medewerkers te beschermen.  

Omdat veel mensen binnen een bedrijf toegang hebben tot een NAS, nemen de security-risico’s toe per persoon die toegang hee tot het systeem. Uiteraard begint goede beveiliging bij de NAS zelf. De beveiliging is drieledig en leunt zowel op hardware en software als op good practices. Hoe en wat voor beveiligingsopties je implementeert hangt af van de rol van de NAS binnen jouw organisatie. Gebruik je je NAS als backupserver, dan is het zaak om te zorgen dat je weet wie hier toegang tot heeft. En dan niet alleen fysiek via bijvoorbeeld een console, ook wie via het netwerk toegang hee tot de managementconsole en de backups op de server.

Net zo belangrijk: encryptie. Elke NAS ondersteunt wel versleutelde verbindingen tussen NAS en gebruiker. Het is aan te raden de NAS zo in te stellen dat de verbinding een https-verbinding is. Hiermee zorg je ervoor dat de communicatie tussen jouw computer en je NAS versleuteld is met de juiste encryptie.

Vink alle bovenstaande beveiligingshokjes af en je bent goed bezig. Al bestaat 100 procent veilige opslag nog steeds niet. Dus voorzichtigheid blij altijd geboden!

MKB Proof 2016: Opslag

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie