MIT Technology Review onderzoek: 'Transformatieve' AI leidt tot 25% efficiëntere bedrijfsvoering

Redactie WINMAG Pro

Een nieuw rapport van MIT Technology Review Insights, geproduceerd in samenwerking met Databricks, laat de krachtige mogelijkheden voor bedrijfsgroei met data en AI zien. 
 

Voor het rapport, “Laying the foundation for data- and AI-led growth,” zijn wereldwijd 600 CIO's, CTO's, CDO's en andere leidinggevenden in tech bevraagd die werken voor grote publieke en private organisaties. Daarnaast zijn er diepte-interviews met directieleden afgenomen. Deelnemers aan het onderzoek zijn onder meer ADP, Condé Nast, Databricks, Dell Technologies, General Motors, Starbucks, Razorpay, Regeneron Genetics Center en de Transportation Security Administration.

De belangrijkste bevindingen:

  • De ingebruikname van AI leidt op korte termijn tot een transformatief effect. Een meerderheid - 81% - van de respondenten verwacht dat AI de efficiëntie in hun branche in de komende twee jaar met minimaal 25% zal vergroten. Een derde zegt dat de efficiëntiewinst zelfs minimaal 50% zal zijn.
  • CIOs investeren fors meer in data en AI. Vanwege stevigere concurrentie en ongekende innovatiesnelheid moet de inzet van data en AI meer bedrijfsgroei opleveren dan ooit tevoren. Leidinggevenden in tech vergroten daarom hun investeringen: iedere ondervraagde organisatie investeert het komende jaar meer in AI-implementatie en de modernisering van hun data-infrastructuur. Voor bijna de helft (46%) stijgt dat budget met meer dan 25%.
  • Democratisering van AI komt met governance-uitdagingen.Naarmate meer en meer van hun teams generatieve AI gebruiken, is governance nodig die de benodigde kwaliteit, integriteit, beveiliging én privacybescherming van bedrijfsdata kan borgen. 60% bestempelt zo’n  governancemodel voor data en AI als “zeer belangrijk”.
  • Flexibele strategieën voor de inzet van generatieve AI hebben de voorkeur. Uit het onderzoek blijkt dat 88% van de organisaties generatieve AI gebruikt, waarbij 26% hierin investeert en de technologie implementeert, en nog eens 62% ermee experimenteert. De meerderheid (58%) hanteert een hybride aanpak bij de ontwikkeling van generatieve AI-mogelijkheden. Daarbij maken ze voor bepaalde activiteiten gebruik van de taalmodellen (LLM’s) van leveranciers, maar bouwen ze hun eigen modellen wanneer er strengere eisen zijn wat betreft intellectueel eigendom, privacy, beveiliging en de nauwkeurigheid van AI-output.
  • Tekort aan talent en vaardigheden overschaduwen andere data- en AI-uitdagingen.Volgens een groot deel van de respondenten (39%) zou er meer moeten worden geïnvesteerd in talent en bijscholing om hun datastrategie te verbeteren. Een nog groter deel (72%) vindt het “zeer belangrijk” innovatie te bemoedigen om talent aan te trekken en te behouden. Uit onderzoek in de EMEA-regio komt een vergelijkbaar beeld naar voren, waarbij 41% aangeeft dat training en bijscholing twee van de grootste struikelblokken zijn om te overwinnen.
  • Leidinggevenden in de EMEA-regio maken zich geen zorgen dat banen verdwijnen.Voor slechts 14% van de CIO's in de EMEA-regio is het (mogelijke) verlies van banen een kopzorg. In plaats daarvan maken ze zich (net als leidinggevenden in de rest van de wereld) meer zorgen over privacy en beveiliging (52%), compliance (40%), en transparantie en aansprakelijkheid (34%).
  • In het tijdperk van generatieve AI is het lakehouse de meest gewenste data-architectuur. Bijna driekwart van de ondervraagde organisaties heeft een lakehouse-architectuur geïmplementeerd en bijna alle anderen verwachten dit in de komende drie jaar te doen. Respondenten geven aan dat ze hun data-architectuur nodig hebben om streaming data-workloads voor realtime analytics te ondersteunen (“zeer belangrijk” voor 72% van de respondenten), eenvoudige integratie van opkomende technologieën (66%) en het delen van live data tussen platforms (64%). 99% van de lakehouse-gebruikers zegt dat deze architectuur helpt om hun data- en AI-doelen te bereiken en 74% ervaart "aanzienlijke" voordelen.

"Ons rapport benadrukt de inzet van C-level executives om koers te houden richting een transformatieve toekomst, waarbij data en AI centraal staan voor innovatie", zegt Laurel Ruma, global director of custom content bij MIT Technology Review. "Strategische investeringen, consolidatietrajecten en een focus op governance en democratisering van AI zijn niet slechts keuzes; ze zijn cruciaal voor zakelijk succes."

"Dit onderzoek geeft aan dat investeringen in generatieve AI niet langer optioneel zijn voor zakelijk succes – en dat wordt duidelijk erkend door leiders over de hele wereld", zegt Samuel Bonamigo, SVP en GM EMEA bij Databricks. "Met name in EMEA zien we niet alleen een toenemende ingebruikname van lakehouses in het algemeen, maar ook een hoge mate van optimisme over AI onder leiders. Zo is 63% van de CIO's in EMEA "zeer optimistisch" over de bedrijfswaarde die AI binnen twee jaar belooft te brengen. 88% van de organisaties investeert in de implementatie van generatieve AI. En er is geen signaal dat deze trend aan momentum verliest.”

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie