Meer vrouwen in de IT: garantie voor bedrijfssucces
Fortinet stelt dat er bijzonder veel voordelen van teams met een diverse samenstelling zijn. Diversiteit is niet alleen bevorderlijk voor het bedrijfsresultaat. Het draagt ook bij aan creativiteit en innovatie en legt de basis voor effectievere probleemoplossing en besluitvorming. Bedrijven met een grotere interne diversiteit zullen met 70% grotere waarschijnlijkheid nieuwe markten veroveren en met 120% grotere waarschijnlijkheid hun financiële doelstellingen realiseren.
Hoe zorg je als organisatie dat vrouwen meer kansen krijgen op een loopbaan in de IT?
Ontwikkel training en bied kansen voor upskilling
Het aanbieden van praktijkgerichte training en upskilling-mogelijkheden zoals Fortinet doet, is een probate manier om nieuw talent aan te trekken naar de IT of security-sector. Dit biedt vrouwen een kans om een vliegende start te maken in hun nieuwe loopbaan door in een informele omgeving vertrouwd te raken met de basisprincipes van nieuwe IT-technieken. Uit onderzoek van IT-vacatureboard No Fluff Jobs blijkt dat het aanbieden van trainingen of budget vrijmaken voor IT-scholing echt goed scoort. Op de vraag welke arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor vrouwen in IT blijkt dat het bieden van een opleidingsbudget wordt gewaardeerd door meer dan de helft van de ondervraagden (58,4%). Ook belangrijk is om vrouwen (en mannen natuurlijk) de ruimte te geven zelf hun tijd in te delen. Bovenaan het lijstje meer populaire arbeidsvoorwaarden staat namelijk flexibele werktijden (72,7%), net als de mogelijkheid voor een vierdaagse werkweek (59%).
Bied stageplekken aan
Vaak wordt gedacht dat stageplekken aan studenten of afgestudeerden zijn voorbehouden. Maar ze kunnen mensen die een carrièreswitch willen maken ook helpen om waardevolle praktijkervaring in een nieuwe sector op te doen. Stageplekken zijn een prima startpunt voor vrouwen met belangstelling in een IT of security-functie. Ze bieden hen kansen om te netwerken en coaching te genieten.
Implementeer mentorprogramma’s
Mentorprogramma’s vertegenwoordigen een krachtig instrument voor het opvoeren van het aantal vrouwen in de wereld van cybersecurity en het behouden van dit talent. Deze programma’s dragen ook bij aan een cultuur van inclusie. Dit levert tastbare voorbeelden op voor mentoren, de mensen die zij begeleiden en de organisatie zelf. Sommige beroepsorganisaties in de security-sector bieden vergelijkbare programma’s voor vrouwen die nog werken aan de overstap naar een fulltime security-functie of contact willen leggen met professionals in deze sector.
Zo blijkt uit een uitgebreide casestudy van een mentorprogramma bij een technologiebedrijf dat deelnemers een vijf keer grotere kans maken om verder te komen in hun loopbaan. De mentoren boekten een vergelijkbare vooruitgang.
Zorg voor een inclusieve bedrijfscultuur
Organisaties in de publieke en private sector moeten initiatieven ontplooien voor het aanstellen van meer vrouwen in IT-functies en het behouden van dit talent. Ze moeten prioriteit toekennen inclusiviteit en de voortgang op dit gebied meten en bewaken. Dit vraagt om het trainen van leidinggevenden en het in het leven roepen van een bedrijfscultuur die zich kenmerkt door open communicatie. Dat betekent ook dat vrouwen eerlijk beloond moeten worden en salarissen gelijkgetrokken worden. Uit het onderzoek van No Fluff Jobs blijk dat vrouwen die in Nederland werkzaam zijn in de IT de helft (55,3% ) geen idee heeft wat hun mannelijke collega’s met dezelfde functies verdienen. 16,5% van de vrouwen weet dat ze minder verdienen dan mannen met dezelfde competentie en functie, bijna 5% verdient meer. Tijd voor meer transparantie én eerlijkere beloning dus. Aan de slag!
Lees ook: Zeven op tien technische organisaties vinden dat er te weinig vrouwen in techniek werken