Locatiegeschiedenis uitgeschakeld? Google volgt je alsnog
Het onderzoek startte toen K. Shankari, een onderzoeker aan Berkeley (universiteit van Californië), gevraagd werd een winkelbezoek te beoordelen, terwijl haar locatiegeschiedenis uitgeschakeld was. In oogopslag is dat vreemd, want pushmeldingen waarin toegang gevraagd wordt voor locatiegebruik zijn legio. Die pushmeldingen betekenen echter niets. Vorig jaar niet, vandaag de dag niet.
Locatiegeschiedenis
Gelukkig is er een oplossing. Schakel je ‘Web en App activiteit’ uit, dan is Google niet langer in staat een snapshot te maken van jouw locatie. Over de jaren heen vergaarde data is bovendien handmatig te verwijderen via myactivity.google.com/myactivity.
LEES OOK: Beheer in 6 stappen je privacy bij Google
De instelling vind je op een relatief afgelegen plek, maar Google stelt dat zijn gebruik van locatie toch in de handen van gebruikers ligt. Een woordvoerder vertelt tegen The Verge: ‘Locatiegeschiedenis is een product waar gebruikers zelf voor kiezen. De functie is aanpasbaar, controleerbaar en met gemak uit te schakelen. We doen al het mogelijke om te zorgen dat gebruikers weten hoe zij het gebruik van hun locatie kunnen beperken.’
Van onwaarheden is geen sprake, maar mocht je persoons- of bedrijfsgevoelige gegevens opslaan op de smartphone, verdiep je dan in de instellingen. Terwijl Google verkondigd dat het zich inzet voor transparantie, menen wij dat gebruikers toch erg veel overgelaten zijn aan eigen inzet, willen zij het gebruik van locatiedata tegengaan. Toekomstige gevaren zijn legio. Bij gebrek aan een derde partij, een curator weliswaar, zal een tech-gigant altijd zélf de inschatting tussen transparant en obscuur kunnen maken. Verstopte instellingen zijn de wereld nog lang niet uit; toekomstige privacygevaren idem.