LANCOM Trusted Access Client biedt allround bescherming voor het netwerk

Redactie WINMAG Pro

LANCOM Systems, de Duitse netwerk- en securityspecialist breidt zijn portfolio uit met een cloud managed remote access oplossing, ‘Trusted Access Client’. De nieuwe oplossing maakt veilige en schaalbare netwerktoegang mogelijk voor het (thuis)kantoor of onderweg. Hiermee zorgt de oplossing voor goede beveiliging van het modern hybride werken vanaf iedere plek en op elk moment. De volledige integratie met de LANCOM Management Cloud staat ‘zero-touch’ configuratie toe voor een eenvoudige en snelle uitrol van nieuwe remote access verbindingen. De LANCOM Trusted Access-oplossing past zich dynamisch aan aan de toenemende beveiligingseisen. 

LANCOM Trusted Access ondersteunt klassieke volledige netwerktoegang als VPN-client, maar ook de migratie naar een zero-trust beveiligingsarchitectuur met uitgebreide netwerkbeveiliging. Dit geldt zowel voor kleine bedrijven als voor grote zakelijke klanten. LANCOM Trusted Access ondersteunt per netwerkgebruiker maximaal drie eindapparaten. 

Uitgebreide toegangscontrole volgens het zero trust-principe 

De LANCOM Trusted Access Client wijst toegang toe op basis van het zero-trust principe: ‘zo veel als nodig, zo weinig als mogelijk’. Dit beschermt netwerken tegen bedreigingen en de verspreiding ervan. Dat houdt in dat niet blind wordt vertrouwd op basis van succesvolle netwerktoegang. De LANCOM Trusted Access Client verifieert alle gebruikers en verleent alleen toegang tot applicaties die zijn vrijgegeven voor een gebruikersgroep. Dit beperkt de mogelijkheden van aanvallers en voorkomt verspreiding van dreigingen binnen het netwerk. 

Cloudbeheerde VPN-client  

Voor volledige netwerktoegang kan de LANCOM Trusted Access Client ook worden gebruikt als cloudbeheerde VPN-client. Hiermee worden de VPN-verbindingen van mobiele medewerkers veilig en centraal beheerd.  

Cloudmanagement 

In alle bedrijfsmodi worden de uitrol van beveiligingsprofielen, clientconfiguratie en monitoring uitgevoerd via de LANCOM Management Cloud. Deze fungeert als centraal punt voor het beheer van alle LANCOM-netwerkcomponenten. Configuratiewijzigingen kunnen eenvoudig en efficiënt worden doorgevoerd. Nieuwe gebruikers kunnen makkelijk worden toegevoegd of verwijderd zonder dat de IT-beheerder en het eindapparaat fysiek ter plaatse zijn. Dit praktische beheer, in combinatie met transparante gebruikersmonitoring via de LANCOM Management Cloud, verlaagt de operationele kosten, omdat alle clients in het netwerk centraal en in één oogopslag toegankelijk zijn. 

Endpoint security en multi-factorauthenticatie 

Voordat een gebruiker toegang krijgt, kan de beveiliging van zijn of haar apparaat worden gecontroleerd op de huidige versie van het besturingssysteem, virusbescherming en lokale firewall. Gebruikers moeten hun identiteit verifiëren en beschikken over een sterke authenticatie voordat zij toegang krijgen tot een applicatie of bron. Applicaties en bronnen zijn niet in het hele netwerk zichtbaar, waardoor het netwerk onzichtbaar is voor aanvallers. Daarnaast kan twee- of multi-factorauthenticatie worden vereist bij het inloggen met behulp van vingerafdruk, gezichtsherkenning of een authenticatie-app via de smartphone. 

Integratie van bestaande gebruikersdatabases 

De verificatie van netwerkgebruikers gebeurt via een centrale gebruikersdatabase (‘identity provider’, bijvoorbeeld een Active Directory zoals Microsoft Entra ID, voorheen Azure AD). Voor kleinere bedrijven, zonder een centrale gebruikersdatabase, is het mogelijk om het gebruikersbeheer te integreren in de LANCOM Management Cloud. 

Volledige integratie in de LANCOM Management Cloud 

De LANCOM Management Cloud biedt een volledig geïntegreerd beheer van alle LANCOM netwerkcomponenten (routers/gateways, firewalls, switches en access points), inclusief de LANCOM Trusted Access Client. Daarnaast wordt het beheer van het onderliggende beveiligingsbeleid voor alle gebruikers in het netwerk centraal uitgevoerd via de LANCOM Management Cloud. Het LANCOM Trusted Access Real-Time Dashboard is beschikbaar voor beheerders voor uitgebreide diagnostiek en probleemoplossing.  

100% digitale soevereiniteit, 100% AVG-conform 

De LANCOM Trusted Access Client en de LANCOM Management Cloud zijn ontwikkeld in Duitsland. Alle clouddata wordt gehost in lokale datacenters. Alleen de data-uitwisseling voor gebruikersauthenticatie vindt plaats via de LANCOM Management Cloud. Alle andere gebruikersdata wordt rechtstreeks uitgewisseld tussen de LANCOM Trusted Access Client en de LANCOM Trusted Access Gateway, zonder te worden ontkoppeld via een externe cloud. De LANCOM Trusted Access Client staat dus voor het hoogste niveau van databeveiliging en -bescherming. De oplossing voldoet aan Europese wettelijke normen, is AVG-conform en is een IT-beveiligingsoplossing ‘Made in Germany’. 

De LANCOM Trusted Access Client voor Windows 10/11 is vanaf november 2023 beschikbaar. Er zijn verschillende licentietermijnen (1, 3 en 5 jaar) beschikbaar, evenals staffels voor 1, 10, 25, 100, 250 of 1000 gebruikers. Voor serviceproviders is er ook een ‘pay-as-you-grow’ model met maandelijkse facturering beschikbaar. Een eenjarige licentie kost 74 euro per gebruiker. 

Ook interessant:

Lees hier: Hoeveel ICT-kennis is nodig om een webshop op te richten?

Lees hier: Logitech Toetsenborden: Innovatie, stijl en functionaliteit gecombineerd

 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie