LANCOM 1780EW 4G-router
De router van LANCOM legt via de nieuwste 4g-techniek verbinding met mobiele internet en kan deze vervolgens verdelen, bedraad via vier afzonderlijk confi gureerbare lan-poorten, of via wifi. Dat biedt allerlei praktische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een gebouw waar geen bekabelde internet-infrastructuur aanwezig is. Maar ook ‘op locatie’ kan een netwerk met internettoegang erg van pas komen. Op een beurs of conferentie bijvoorbeeld, waar lokale wifi-netwerken vaak niet toereikend zijn voor de bezoekersaantallen of zelfs helemaal niet voorzien is in internet voor de bezoekers. Maar ook op bijvoorbeeld een bouwlocatie, waar in principe nooit een netwerkverbinding voor je klaarligt, is het vaak meer dan handig om toch een volwaardig netwerk mét internettoegang te kunnen aanleggen. Denk niet dat je met dat mobiele netwerk niet snel kunt internetten.
De theoretische maximumsnelheid van deze router gekoppeld aan een 4g-verbinding ligt op 100 Mbit/sec ‘download’ en 50 Mbit/sec ‘upload’. Dat is vaak meer dan genoeg, ook voor veeleisende toepassingen als hd-videoconferencing. Overigens haalden we dat in de praktijk nooit, wat niet zo verwonderlijk is. De snelheid is van allerlei factoren afhankelijk, zoals de sterkte van het bereik en de drukte op het mobiele netwerk. Is 4g niet beschikbaar, dan werkt het apparaat overigens ook met 3g of gprs.
VPN
De router kan een veilige, IPsec-versleutelde vpn-tunnel opzetten met een ander netwerk, standaard tot vijf tegelijk. Dat is niet alleen handig, maar voor bedrijven met meerdere vestigingen zelfs cruciaal. Zo kun je de netwerken van de verschillende vestigingen veilig aan elkaar knopen. Deze functie komt ook van pas voor thuiswerkers. Zij kunnen dankzij de vpn-tunnel veilig gebruikmaken van het netwerk op kantoor alsof ze daar fysiek aanwezig zouden zijn. De vpn-functie werkt ook bij een mobiele internetverbinding.
Bedrijfsfeatures
Dat deze Lancom-router niet een simpele huis-tuin-en-keukenapparaat is, blijkt wel uit de geavanceerde features. Zo kun je via het zogeheten ‘ARF- functie’ (Advanced Routing & Forwarding) tot zestien virtuele netwerken op een fysieke infrastructuur opzetten. Ieder met een eigen dhcp-functie, firewall en dns-server. Dat is handig als je bedrijf uit verschillende divisies bestaat die niet per se, of zelfs liever niet, via hetzelfde netwerk contact moeten kunnen leggen.
Energieverbruik
LANCOM heeft niet alleen gedacht aan features, maar ook aan je energierekening. Zo is de koeling dankzij een speciale constructie passief gebleven, een fan ontbreekt. Ook ondersteunt de modem het zogeheten ‘Power- over-Ethernet’, het kan voeding leveren via de netwerkkabel. Dat is handig voor bijvoorbeeld bepaalde typen voip-telefoons en andere netwerkapparatuur, die kunnen dankzij PoE zonder een externe voedingsbron toe. <
Beheer
Het beheer van de router kan op twee manieren: via de webinterface of via de LANCOM Management System-software (LANconfi g en LANmonitor en WLANmonitor). Beide bieden de instelmogelijkheden en opties aan via een overzichtelijke boomstructuur en via LANmonitor kun je bovendien de status van je netwerk in de gaten houden. Overigens moet je hiervoor uiteraard wel over enige kennis van zaken beschikken, ondanks de handige wizards. Typisch een klus voor de netwerkbeheerder dus.