Kwart Nederlanders: “privacy belangrijker dan nationale veiligheid”

Redactie WINMAG Pro

Maar liefst 25 procent van de Nederlanders vindt zijn eigen privacy belangrijker dan nationale veiligheid.

Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.053 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Desondanks vindt twee derde van de respondenten het geen probleem dat inlichtingendiensten persoonlijke gegevens verzamelen als dit de nationale veiligheid ten goede komt.

Vooral mannen hechten waarde aan de bescherming van hun persoonlijke levenssfeer. Zo stelt maar liefst 28 procent van hen het belang van privacy boven nationale veiligheid, tegenover 22 procent van de vrouwelijke respondenten. ”Geheime diensten als de AIVD en MIVD moeten vanuit hun plicht burgers beschermen”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Ondanks dat hun strijd tegen ernstige zaken als terrorisme enorm belangrijk is, moeten we het grondrecht op privacy niet uit het oog verliezen. Met de aangepaste Sleepwet kunnen deze veiligheidsdiensten ongericht persoonsgegevens aftappen en ik kan me goed voorstellen dat Nederlanders bang zijn dat dit afbreuk doet aan hun privacy.”

Sleepnet

Ondanks het belang van eigen privacy, vindt ruim een op de drie respondenten dat inlichtingendiensten ongevraagd gegevens mogen aftappen. Dit komt mogelijk omdat 69 procent van alle Nederlanders erop vertrouwt dat zij verantwoordelijk met de afgetapte informatie omgaan. Dertigers hebben met 72 procent hierin het meeste vertrouwen, vijftigers het minst (62 procent). Braun: “De sleepwet wordt vaak gekscherend sleepnet genoemd, erop doelend dat inlichtingendiensten ongericht gegevens binnenhalen. Op deze manier komen ook irrelevante gegevens boven water. De aanpassing van de wet vergroot het risico hierop, maar het is wel van belang voor de nationale veiligheid. Gelukkig vertrouwen veel mensen erop dat dit integer gebeurt.”

Aftapwet

Toch hebben Nederlanders ook zorgen. Zo blijkt uit het onderzoek dat de helft van hen bang is dat er onvoldoende controle is op het handelen van geheime veiligheidsdiensten. Bovendien weten slechts twee op de tien respondenten welke persoonlijke informatie geheime diensten precies kunnen aftappen. Met veertien procent zijn dertigers hiervan het minst op de hoogte, tegenover 23 procent van de zestigplussers. Braun: “Volgens de AIVD en MIVD is er op dit moment juist sprake van te veel toezicht, waardoor ze hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Daarom willen ze de wet aanpassen. Ik kan me voorstellen dat wanneer diensten allerlei gegevens van je verzamelen, je wilt dat dit zorgvuldig gebeurt. Of de overheid de wetswijziging doorvoert, moet nog blijken.”

Over VPNdiensten.nl

Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten terecht voor informatie over digitale privacy en internetveiligheid. Daarnaast biedt het portaal tips en tricks over veilig internetten, met een focus op VPN-diensten. Binnen dit thema levert VPNdiensten.nl verdiepende informatie, onafhankelijke tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Voor meer informatie, bezoek de website: https://vpndiensten.nl/

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie