KPN over op ultrasnelle XGS-PON techniek
10 Gigabit symmetrisch
XGS-PON biedt snelheden tot zo’n 10 Gbps symmetrisch. Met het huidige GPON is de hoogst haalbare snelheid 2,5 Gbps downstream en 1,25 Gbps upstream. Voor 2018 gebruikte KPN de zogenoemde Point-to-Point technologie voor de aanleg van zijn glasvezelnetwerk. Hierop zijn snelheden tot maximaal 1 Gbps up en down mogelijk.
Ready for the future
“Met XGS-PON is het netwerk van KPN ‘ready for the future’”, zegt Babak Fouladi, Chief Digital en Technology Officer bij KPN en lid van de Raad van Bestuur. “Het ondersteunt de hogere bandbreedtes die we de komende jaren aan onze klanten willen gaan aanbieden. Het betekent dat zij een technologie in huis krijgen waarmee op termijn snelheden tot wel 10 Gbps aangeboden kunnen worden. Zowel in down- als upstream, aangezien deze met XGS-PON gelijk zijn. In de toekomst kan de techniek doorgroeien naar de volgende PON-technologie waarmee de capaciteit vergroot kan worden naar 25 Gbps of nog hoger.”
Minder storingsgevoelig
KPN introduceerde in 2019 de GPON-technologie (Gigabit Passive Optical Network) in zijn glasvezelnetwerken. Deze moderne glasvezeltechniek maakt net als met de XGS-PON techniek gebruik van splitters, waardoor delen van het netwerk door verschillende klanten tegelijk gebruikt kunnen worden. Dit heeft als voordeel dat er sneller kan worden uitgerold. Ook zijn er minder straatkasten nodig en kan het netwerk op afstand worden bestuurd, waardoor er minder monteursbezoek nodig is. Ook kan de klant eenvoudiger overstappen van de ene naar de andere aanbieder van telecomdiensten. Storingen komen op een PON netwerk nauwelijks voor, omdat er na installatie nog weinig tot geen handwerk meer aan te pas komt.
Op circa 3 miljoen adressen
Zoals eerder bekend gemaakt, biedt KPN vanaf half juli 1 Gbps down en up -symmetrisch- op 2,6 miljoen adressen. Eind van dit jaar zal KPN op bijna 3 miljoen aansluitingen 1 Gbps symmetrisch kunnen aanbieden. XGS-PON kan ook relatief eenvoudig worden toegepast op adressen aangesloten op de bestaande GPON technologie. De overstap naar XGS-PON laat meer dan ooit de kracht van het netwerk van Nederland zien.
Klik hier voor meer informatie.