Je NAS veranderen in een eigen cloud

Je NAS veranderen in een eigen cloud

Redactie WINMAG Pro
Wat is het verschil tussen een NAS en de cloud? En welke is er beter? Op het eerste gezicht kun je daar makkelijke antwoorden op geven. De NAS is een private server en de cloud is een server die je online kunt benaderen. Welke het beste is? Gezien het recente megasucces van de cloud lijkt ook dat vrij duidelijk. Toch is het te vroeg om de NAS nu al volledig af te schrijven. Helemaal omdat je er best wel wat leuke trucs mee kunt uithalen. Een inkijkje in de technische keuken van snelle NAS-verbindingen. Vanaf het strand.

Marketingtruc NAS

Het is waarschijnlijk de nummer-1 reden achter het succes van de cloud: inloggen overal ter wereld vanaf ieder apparaat. Zo’n kreet werkt alleen maar met een tegenstelling. Dat is die oude versleten NAS die enkel werkt met een piepende en krakende ethernet-verbinding. Het is de ideale marketingtruc die hele ladingen ondernemers overtuigt om volledig over te gaan op de cloud. Daar is overigens weinig op af te dingen, aangezien de mogelijkheden van de cloud ook echt veel beter, veiliger en efficiënter zijn dan die van je eigen server.

Verbinding met NAS opzetten buitens huis

Maar die marketingtruc... Die klopt dus niet.  Het is namelijk zonder veel moeite mogelijk om ook voor je NAS van buitenhuis een verbinding op te zetten. Gewoon via het internet, net zoals de cloud. Ook qua snelheid hoef je daar niet op in te leveren, mits je thuisnetwerk snel genoeg is (zie kader). Voor de echte techneuten zijn er meerdere technieken beschikbaar om een dergelijke verbinding op te zetten. De twee meest gangbare lichten we toe in dit artikel, met daarbij de belangrijkste voor-en nadelen per techniek.   

1. QUICK CONNECT  

Quick connect is een service van NAS fabrikant Synology. Het is relatief makkelijk in te stellen via het configuratiescherm van de server. Het maakt gebruik van een gebruikersaccount die je browser koppelt aan de NAS. Op het moment dat je inlogt, wordt automatisch via een relay-server (van Synology) een verbinding opgezet met je NAS. Omdat het via een externe server gaat, loopt dit in het begin wat traag. Maar op het moment dat er een beveiligde verbinding is opgezet, wordt het zogenaamde ‘hole punching’ toegepast. Daardoor verdwijnt de link met de relay-server en heb je een directe verbinding met je NAS via je router. Om die te creëren maak je gebruik van een door Synology opgezette url-standaard: quickconnect.to/ gebruikersnaam. Heb je die ingesteld en vul je die in op je browser, dan kun je direct inloggen op je NAS.  

Voordelen   
+ Relatief gebruiksvriendelijk   
+ Je hoeft het maar één keer in te stellen  

Nadeel:  
- Langzame verbinding in het begin vanwege de connectie met de relay-server

 2. PORT FORWARDING  

Verkeer via het internet werkt eigenlijk hetzelfde als verkeer via de weg. Je volgt je navigatiesysteem of de borden en probeert zo je bestemming te vinden. Bij data is de bestemming een IP-adres. Door met je browser verbinding te leggen met dat IP-adres kun je de informatie ophalen, oftewel de site bekijken, en ook informatie terugsturen. Om een zelfde connectie met je NAS thuis te creëren, zal je echter een weg moeten maken die er nog niet is. Dat heet ook wel Port Forwarding. De snelweg met nette IP-naambordjes eindigt bij de router en moet worden doorgetrokken naar de NAS. Dat doe je echter niet zomaar. Er zijn namelijk een flink aantal barrières, vooral in de vorm van firewalls. Die zitten daar uiteraard niet voor niets. Je wilt tenslotte niet dat iedereen zomaar van buitenaf je netwerk kan hacken. Port Forwarding is daarmee niet alleen het simpel bouwen van een weg, maar ook het bijna chirurgisch aanleggen van de nodige beveiliging. Als je een gat in de muur hakt, wil je wel graag dat die alleen door jezelf gebruikt kan worden.  

Dat alles maakt Port Forwarding tot een techniek die alleen interessant is voor mensen met een IT-achtergrond. Ten opzichte van het eerder genoemde Quick Connect heeft het echter wel de nodige voordelen. Het is ten eerste sneller, omdat je een directe weg legt tussen je browser en de NAS, plus je kunt zelfs een eigen domeinnaam aan je NAS hangen. Daarmee verander je jouw NAS dus eigenlijk in je eigen cloud. Het is daarmee een techniek die minder geschikt is voor thuisgebruik, maar wel voor bedrijven. Die kunnen ten eerste investeren in een goede verbinding en kunnen ten tweede de NAS ook zo inrichten dat je er van buitenaf mee kunt werken. Met Port Forwarding hoef je de NAS zeker nog niet direct af te schrijven ten opzichte van de cloud. De vraag is natuurlijk wel hoelang je dat nog kunt.  

Voordelen   
+ Snelle verbinding   
+ Maak je eigen cloud  

Nadeel   
- Verstand van ICT noodzakelijk om het (veilig) aan te leggen  

Het thuisnetwerk uitgelegd  

Er is één belangrijk ding dat alle verbindingen gemeen hebben. Ze lopen altijd via de router naar de NAS. Dat komt simpelweg, omdat je router het enige apparaat in huis is dat een directe link heeft met het internet. Vervolgens kun je via de router weer contact maken met daaraan gekoppelde apparaten. De snelheid van de verbinding ligt dus deels aan de snelheid van je internetnetwerk (device-router) en aan de snelheid van je thuisnetwerk (router-NAS). Omdat de snelheid van het thuisnetwerk vaak relatief laag is, komen veel mensen in de problemen als ze van afstand proberen in te loggen op de NAS. Heb je echter een snelle glasvezelkabel liggen tussen je router en je NAS, dan kun je een verbinding opzetten die snel genoeg is om 4K video’s via je NAS te streamen.  

VPN  

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een inmiddels vrij bekende term, waarvan slechts weinigen weten waar het voor dient. Het is in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht in ieder geval niet de techniek achter de verbindingen, maar het is de verbinding zelf. Het schermt de weg als het ware af met hoge hekken aan weerszijden. Bij het opzetten van een verbinding met je NAS, ben je eigenlijk verplicht om daarvoor een VPN-verbinding te gebruiken. Al heeft het wel het nadeel dat het de verbinding wat langzamer kan maken. VPN is zo veilig dat het in sommige landen zelfs gebruikt wordt om door de overheid opgezette firewalls te omzeilen. Zoals bijvoorbeeld in China, Syrië of Iran.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie