‘Je data veilig én overal toegankelijk’
Een goede nas doet meer dan alleen je data opslaan en snel toegankelijk maken. Met de nieuwe Netgear ReadyNAS RN202 en RN204 is daarom, evenals de huidige ReadyNAS-modellen, goed gekeken naar de veiligheid van data en hoe bedrijven hier mee om willen gaan. ‘Hier wil je je geen zorgen om maken, dus heeft de ReadyNAS vijf lagen beveiliging standaard ingebouwd. Niet alleen om er zeker van te zijn dat er niemand bij jouw bedrijfskritische data kan, maar ook zodat jouw data niet verloren gaat door bitrot of het per ongeluk binnenhalen van een virus’, vertelt Arend. Alle binnenkomende data op de nas wordt realtime gescand op virussen en andere gevaren. Door het BTRFS (ook wel Butter FS)-bestandssysteem worden snapshots sneller verwerkt, zonder verlies van performance. ‘Je ziet vaak dat snapshots eigenlijk verkapte kopieën zijn, dan zie je de performance van je nas instorten, nog naast het feit dat een echte kopie ruimte kost.’
Een eigen clouddienst
‘Steeds meer bedrijven sturen grote bestanden rond, maar doen dit nog via de mail. Diverse bekende aanbieders van cloud storage worden vermeden, omdat elke week berichten opduiken van een clouddienst waarvan de gebruikersnamen en wachtwoorden op straat liggen.’ Met de standaard meegeleverde ReadyCloud is het delen van grote bestanden zo makkelijk als het doorsturen van een link. ‘Met een nas van 8 TB heb je een cloud van 8 TB in huis, zie maar eens een clouddienst te vinden die dat soort opslag kosteloos biedt. Daarnaast loopt de verbinding niet via derde partijen, maar point-to-point en is deze beveiligd met ssl. Zo ben je altijd zeker van je zaak.'
Maak kennis met de Netgear ReadyNAS 314
De Netgear ReadyNAS 314 heeft een Intel Atom 2,1 GHz dual core-processor en 2 GB aan intern geheugen. De nas ondersteunt zowel 2.5-inch als 3.5-inch SATA- en SSD-schijven tot aan 16 TB totaal. Daarnaast heeft het apparaat ook een eSATA-poort waardoor je kunt schalen tot 56 TB. Genoeg ruimte om het beoogde aantal gebruikers (tussen de vijf en 25 personen) te voorzien van opslag.
Poorten
Qua poorten is het apparaat ook ruim voorzien. Op de nas vind je twee lan-poorten, twee usb 3.0-poorten en een hdmi-poort. Dankzij die laatstgenoemde poort kun je het apparaat ook gebruiken om beveiligingsbeelden mee op te nemen en af te spelen. Wil je de nas inzetten om te gebruiken voor virtualisatiedoeleinden, dan kan dat ook.
ReadyNAS OS
Hoewel de hardware zelf er mag zijn, is ReadyNAS OS, versie 6.2 inmiddels, toch echt het stralende middelpunt van de nieuwe nas-serie. Het werkt gebruiks-vriendelijk en zelfs een leek heeft in no-time het apparaat in zijn of haar netwerk opgenomen en klaargemaakt voor gebruik. Naast het configureren van de opslag en de toegang tot de nas, zoals je van een besturingssysteem mag verwachten, levert Netgear er ook enkele leuke extra’s bij. Zo komt elke nas standaard met zowel anti-virusbescherming en de disaster recovery-oplossing Replicate Now. Deze zijn vrij van licenties, dus je betaalt geen extra kosten voor deze extra laag bescherming.
Snapshots
Nog interessanter is de ongelimiteerde snapshot-functie, waarmee de nas standaard voorzien is. Hiermee kun je, naast volledige systeem-backups, ook delen van het systeem backuppen. Denk hierbij vooral aan configuratiebestanden, bepaalde files, enzovoort. Dit voorkomt veel onnodig tijdverlies voor backups die prima in orde zijn.