IT-afdeling staat verdere digitalisering van finance afdeling in de weg

Redactie WINMAG Pro

Maar liefst 37 procent van de finance professionals wil binnen de afdeling meer digitaliseren, maar wordt door de IT-afdeling tegengehouden. Dit blijkt uit de FinTech Barometer, het jaarlijkse onderzoek van Creditmanagement Software Specialist Onguard, waarvoor 304 CFO’s, financieel managers en financieel medewerkers zijn ondervraagd. Dat kan verklaren waarom slechts zeventien procent van de finance professionals aangeeft dat zijn of haar organisatie momenteel al datagedreven is.

Jongere generatie moet voortouw nemen

Organisaties ervaren dan ook een aantal barrières als het gaat om datagedreven werken. Zo geeft 27 procent van de finance professionals aan dat hun organisatie weinig expertise in dataprocessen en -analyse heeft en merkt zeventien procent op dat er collega’s van de oudere generatie (>55 jaar) zijn die niet geloven in datagedreven werken. Bij dat laatste kan de jongere generatie echt een verschil maken, door de oudere generatie mee te nemen in de vele voordelen die datagedreven werken biedt.

 

Finance professionals kijken uit naar digitalisering

Ook finance professionals zien genoeg voordelen in datagedreven werken. De belangrijkste voordelen volgens hen zijn dat de efficiëntie van bedrijfsprocessen wordt verhoogd (28%), kosten worden bespaard (18%) en het helpt hen beter te reageren op trends (15%).

 

Adriaan Kom, managing director bij Onguard: “Steeds meer jonge professionals die met technologie zijn opgegroeid, betreden de arbeidsmarkt. En die kennis kunnen organisaties goed gebruiken in deze digitale wereld. Deze jongere generatie staat dan ook zeker open voor datagedreven werken, maar de IT-afdeling gooit soms nog roet in het eten. Ook kunnen ze worden tegengehouden door de oudere generatie, die liever nog even vasthoudt aan dat wat zij kennen. Dat is natuurlijk niet gek, maar daar kan de jongere generatie echt het verschil in gaan maken. Zij zijn immers de perfecte ambassadeurs om te laten zien hoe processen dankzij digitalisering efficiënter en minder tijdrovend worden.”

Over het onderzoek

Jaarlijks onderzoekt Onguard hoe finance professionals aankijken tegen de trends en ontwikkelingen van dit moment, zoals financiële technologieën, digitale transformatie, AI en nieuwe betaalmethodes. Dit onderzoek, getiteld de FinTech Barometer, is dit jaar voor de zevende keer uitgevoerd. Aan het onderzoek hebben 304 finance professionals meegedaan. Hiervan waren 212 werkzaam in het financieel management en 92 werken als financieel medewerker.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie