Is crypto veilig? 4 tips om je digitale valuta te beschermen
Investeren in digitale valuta biedt kansen op financieel gewin, maar brengt ook risico’s met zich mee. Aangezien crypto eigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het beheren van hun digitale munten, komen phishing aanvallen relatief vaak voor binnen deze sector. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen om jouw investering te beschermen tegen cyberdreigingen. Van hardware wallets tot anti-phishing maatregelen, dit zijn 4 veiligheidstips voor crypto enthousiastelingen!
Kies voor een betrouwbaar handelsplatform
Voor beginnende crypto beleggers kan het kiezen van het juiste handelsplatform een flinke opgave zijn. Er zijn inmiddels tientallen partijen om uit te kiezen, ieder met eigen voor- en nadelen.
Aangezien crypto handel zich compleet in de digitale wereld afspeelt, zijn handelsplatformen met enige regelmaat het doelwit van cyberaanvallen en identiteitsfraude. Daarom is het essentieel om te kiezen voor een betrouwbare handelspartner.
De grootste platformen bieden meestal de beste beveiliging, omdat ze de meeste financiële middelen hebben. Daarnaast bieden verschillende handelsplatformen verschillende diensten aan, zoals cold storage, copytrading en crypto staking.
Met name deze laatste functionaliteit wint snel aan populariteit. Een aantal populaire platformen met uitstekende beveiliging en crypto staking opties zijn Kraken, Best Wallet en Mexc: verdien hier extra met crypto staking door munten zoals Ethereum, Solana en Cardano beschikbaar te stellen om transacties op de blockchain te ondersteunen.
Zet twee factor authenticatie aan
Twee factor authenticatie (2FA) wordt gelukkig door vrijwel alle handelsplatformen ondersteund. Waarschijnlijk ben je wel bekend met dit proces, Nederlandse banken maken hier namelijk ook gebruik van.
2FA is een extra beveiligingslaag die je aan je account kunt toevoegen. Alhoewel dit vaak niet verplicht is, is het absoluut aan te raden. Twee factor authenticatie aanzetten is namelijk gebruikersvriendelijk, gratis en maakt het een stuk moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot jouw account: zelfs als ze je wachtwoord hebben.
Meestal zijn er verschillende opties voor authenticatie, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor SMS controle, een app op je mobiele telefoon of een fysieke sleutel. Twee factor authenticatie via SMS is de populairste (en makkelijkste) optie, alhoewel een fysieke sleutel over het algemeen het veiligst is.
Gebruik een hardware wallet
Een fysieke crypto wallet is de ultieme manier om jouw digitale valuta te beschermen tegen phishing en cyberaanvallen. Een hardware wallet is een fysieke opslag voor jouw privé sleutels: de wachtwoorden die je toegang geven tot jouw crypto op de blockchain.
Je hardware wallet is losgekoppeld van je PC, niet verbonden met het internet en hierdoor veel beter beveiligd. In veel gevallen moeten crypto transacties die via je PC worden aangevraagd goedgekeurd worden door een druk op de knop van je hardware wallet.
Tuurlijk is een fysieke wallet niet compleet zonder risico: je kan je wallet bijvoorbeeld kwijtraken. Gelukkig moet je terwijl je je wallet instelt een unieke recovery seed phrase aanmaken, die je toegang kan geven tot je crypto wanneer de wallet kapot gaat of gestolen wordt.
Pas op voor phishing mails: verifieer het e-mailadres van crypto hosting diensten
Maar zelfs als je kiest voor een veilig handelsplatform, 2FA gebruikt en je privé sleutels opslaat op een hardware wallet is het mogelijk je digitale valuta kwijt te raken. Als dit gebeurt, zal het waarschijnlijk door een menselijke fout komen, bijvoorbeeld tijdens een phishingaanval.
Cryptovaluta zijn kwetsbaarder voor phishingaanvallen dan geld dat op je bankrekening staat, transacties die plaatsvinden op de blockchain zijn namelijk anoniem en kunnen niet worden teruggedraaid.
Cybercriminelen kunnen zich voordoen als vertegenwoordigers van crypto hosting platforms zoals exchanges, eWallets of zelfs verkopers van cold wallets. Tijdens phishingaanvallen proberen hackers waardevolle informatie zoals seed phrases, wachtwoorden of privé sleutels te stelen, om uiteindelijk toegang te krijgen tot jouw crypto valuta.
Verreweg de meeste, maar gelukkig ook de meest doorzichtige, phishing pogingen vinden plaats via e-mail. Je kan deze mails vaak herkennen door urgente boodschappen die je motiveren direct actie te ondernemen.
Het is een goed idee om bij dergelijke berichten altijd het e-mailadres van de afzender te controleren. Komt wat er achter het @ symbool staat niet overeen met de domeinnaam van de website? Dan is het waarschijnlijk een frauduleuze mail.
Klikt daarnaast nooit zomaar op links in deze mails: navigeer zelf naar de correcte pagina en log hier in. Als er echt wat aan de hand is, krijg je na het inloggen meestal een pop-up bericht van de dienstverlener.