IoT: Wat staat ons de rest van 2024 te wachten en wat moeten bedrijven prioriteren?

Redactie WINMAG Pro

IoT is tegenwoordig al zo ingeburgerd in de Nederlandse media en markt, dat we nog maar zelden lezen over ‘het Internet der Dingen’. En dat is logisch, want veel organisaties zijn in de afgelopen jaren serieus met IoT aan de slag gegaan. Wat gaan we het komende jaar zien als het aankomt op IoT en zijn IT-leiders daar eigenlijk wel op voorbereid? Martin Hodgson, Directeur Noord-Europa bij Paessler AG, ziet vier belangrijke trends.

1. Terug naar de basis: het belang van de fysieke IT-infrastructuur naarmate het aantal apparaten in het netwerk toeneemt
In 2024 streven bedrijven naar betere zichtbaarheid en controle over hun IT-infrastructuren als reactie op het groeiend aantal IoT-apparaten, waarvan verwacht wordt dat er aan het einde van 2024 meer dan 207 miljard verbonden zullen zijn. Terwijl technologische innovatie doorgaat, is het cruciaal om niet enkel nieuwe trends te volgen maar ook de fundamenten te versterken, zoals fysieke IT-infrastructuren die essentieel zijn voor cloudmigratie. Het belang van deze basisinfrastructuur kan niet genoeg benadrukt worden, want alles binnen IT begint vanuit deze laag.

2. Cyberdreigingen: een steeds groter wordend aanvalsoppervlak vereist een Zero-Trust aanpak
Naarmate het netwerk uitbreidt met IoT-apparaten, groeit ook het risico op cyberaanvallen. Met de toenemende verbondenheid van systemen moeten bedrijven hun beveiliging aanscherpen. Er wordt verwacht dat cyberaanvallen alleen maar in omvang en complexiteit toenemen, wat snelle en effectieve reacties vereist. Velen adopteren een zero-trust benadering, waarbij vertrouwen in geïmplementeerde producten essentieel is. IT-managers moeten een totaaloverzicht behouden over hun infrastructuur en systemen om een stap voor te blijven op cybercriminelen en zichtbaarheid te vergroten voor meer gemoedsrust.

3. ESG: vooroplopen in rapportage
Naarmate het IoT-netwerk groeit, worden bedrijven vaker onderworpen aan ESG-audits en moeten ze de milieukosten van elk bedrijfsproces verantwoorden. Dit vereist een nauwkeuriger onderzoek van systemen om een balans te vinden tussen prestaties en efficiëntie. Monitoringtools spelen hierbij een cruciale rol; ze stellen organisaties in staat om het verbruik van bronnen, de voordelen en potentiële reducties in te zien.

4. Observability: de volgende stap in monitoring
Veel IT-managers gebruiken al voorspellende monitoringsoftware en volgend jaar zullen veel bedrijven deze uitbreiden met 'observability'. Dit stelt hen in staat om dieper in te gaan op de verbindingen tussen systemen en niet alleen bekende problemen te monitoren, maar ook onvoorziene uitdagingen te identificeren. Een bedrijf dat focust op IT is innovatief en kan zich snel aanpassen aan de veranderende behoeften van klanten. IT-managers die hun systemen continu verbeteren en nieuwe methodes implementeren, blijven zo voor op de concurrentie.

Hodgson: "IoT is overal: dat brengt kansen, maar ook nieuwe uitdagingen. In een tijdperk waar technologie de grenzen van mogelijkheden voortdurend verlegt, moet onze focus niet alleen liggen op het ontwikkelen van nieuwe connecties, maar ook op het versterken en beveiligen van die welke al bestaan. Het managen van onze netwerkinfrastructuur is geen bijzaak; het is een essentieel onderdeel van zakelijk succes in een steeds meer verbonden wereld."

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie