In strijd tegen COVID-19

Redactie WINMAG Pro
In februari van vorig jaar ontstond Folding@Home. Het ‘massively distributed computing’-project is opgezet om de oorsprong van ziekten zoals kanker, ebola en de ziekte van Alzheimer te onderzoeken. Inmiddels hebben meer dan 200.000 mensen wereldwijd hun reserve rekenkrachtcapaciteit gedoneerd. Ook jij kan in een handomdraai meedoen.

Door de Folding@home-software te downloaden en deze op de achtergrond van je computer te laten draaien, kan iedereen, waar dan ook, onderzoekers helpen simulaties uit te voeren van het gedrag van eiwitten die betrokken zijn bij COVID-19.

Het resultaat van deze wereldwijde samenwerking is 's werelds eerste 'exascale' gedistribueerde computerbron. Het is een supercomputer die in staat is om een ​​triljoen berekeningen per seconde uit te voeren en datasets genereert van ongekende omvang. Folding@home stelt deze ter beschikking aan onderzoekers overal ter wereld via het Register of Open Data op Amazon Web Services.

"Onze simulaties zijn in wezen veel afbeeldingen van hoe een eiwit eruitziet", zegt Greg Bowman, directeur van Folding@home. "Als we maar 10 afbeeldingen hadden, zouden we ze handmatig kunnen bekijken, vergelijken en conclusies trekken. We hebben echter honderden miljoenen afbeeldingen. De enorme omvang van de data en onze eindige bandbreedte als mens betekent dat alles wat we doen geautomatiseerd moet worden.”

"Daarom hebben we zo'n enorme hoeveelheid rekenkracht nodig en stellen we de data beschikbaar in de AWS Cloud. We moeten er zoveel mogelijk mensen tegelijk aan laten werken om de vruchten te kunnen plukken.”

"We gebruiken deze data actief voor het ontdekken van medicijnen", vervolgt Bowman. "We zijn bezig met het testen en hopen in de komende zes maanden te beginnen aan fase één klinische proeven. We zijn dit project begonnen om een ​​aantal zeer fundamentele onderzoeksvragen te beantwoorden en de respons tot nu toe heeft onze verwachtingen volledig overtroffen.”

 

Wil jij je extra rekenkracht inzetten in de strijd tegen COVID-19? Bezoek de website

 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie