Ongekend: spruitstuk zonder naden door 3D-print

HP toont vorderingen 3D-printen op congres in Barcelona

HP
HP
Redactie WINMAG Pro
HP heeft gisteren op de HP Innovation Summit in Barcelona de installaties van de HP Jet Fusion 3D-printoplossingen aangekondigd.

HP gaat een samenwerking aan met digitale productie-innovators zoals Protolabs, Materialise en ZiggZagg, en stelt zich als doel om – als leider op het gebied van 3D-printoplossingen – iedereen te laten profiteren van de voordelen van 3D-printen.

Toepassingen 3D-printen

Op de Innovation Summit toont HP onder andere ook de samenwerking met een aantal 3D-printproviders, en belichtte daar hun toepassingen.

 

 • ZiggZagg in België installeert zes HP Jet Fusion 4210 3D-printsystemen om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige 3D-geprinte onderdelen, in onder andere de medische markt, maar ook voor toepassingen voor consumenten, de industrie en in de automotive-markt.
 • Materialise toont de kracht van HP's end-to-end 3D-oplossingen. In combinatie met een 3D-scanner en slimme software, analyseren zij een voetafdruk en produceren razendsnel een inlegzool op maat.
 • Protolabs heeft zeven HP-systemen geupgradet naar het Jet Fusion 4210 3D-printingplatform, in de Verenigde Staten en Duitsland. Op die manier weten zij een snelle en hoogwaardige wereldwijde service te bieden, voor klanten als Pepsico en Stream Lion Design.
 • De IAM 3D Hub in Spanje werkt met acht HP Jet Fusion 4200 3D-printers, en verbetert daarmee onder andere hun product-engineering flow.

Deze nieuwe toepassingen op het gebied van 3D-printen tonen de kracht van het HP Multi Jet Fusion Platform. 

3D-printen

Materialise

Materialise (NASDAQ: MTLS) is een toonaangevend bedrijf in de 3D-printservices binnen diverse branches, waaronder de:

 

 • gezondheidszorg 
 • autobranche 
 • ruimtevaart 
 • kunst
 • designsector
 • en de consumentenmarkt 

Zij werken inmiddels al met acht HP Jet Fusion 4200 3D-printers. In een exclusieve samenwerking werkt Materialise samen met HP en RSPrint aan een end-to-end 3D-oplossing voor het ontwerpen en produceren van gepersonaliseerde inlegzolen. Fitstation maakt, gesteund door HP, gebruik van de 3D-verwerkingspijplijn van Materialise om de binnenzool om te zetten in 3D-ontwerpbestanden. Op basis van de behoeften van de klant kunnen inlegzolen veilig worden afgedrukt op Materialise’s HP Jet Fusion 3D-printer of via andere 3D-printtechnologieën.

ZiggZagg

 

ZiggZagg is een Belgische 3D-printprovider, en sluit zich aan bij bestaande dienstverleners voor digitale productie, met de installatie van zes HP Jet Fusion 4210 3D-printers, om onderdelen te fabriceren voor hun klanten. Het gaat dan om klanten die die actief zijn op 

 

 • medisch gebied 
 • FMCG (fast moving consumer goods)
 • in de automotive
 • en industriële markt 

Zo heeft ZiggZagg de HP Multi Jet Fusion technologie gebruikt om een spruitstuk te printen zonder las- of fabricage-naden. Dat onderdeel is gebruikt in de Belcar Endurance Championship races in Nederland en België. Het team optimaliseerde het door HP 3D-geprinte onderdeel door gebruik te maken van aanvullende ontwerpvoordelen om de structuur te vereenvoudigen en de luchtstroom te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in een top 5 notering tijdens de laatste race. Een spruitstuk is trouwens een onderdeel van een verbrandingsmotor. 

Deze 3D-productie maakt onderdeel uit van de verbrandingsmotor, en heeft voor het raceteam een top-5 plaats opgeleverd.

Interessante ontwikkelingen 3D-printen in Duitsland

Kort geleden gaf HP ook al aan dat de vaart er goed in zit voor 3D-printers. Met name bij onze oosterburen pakken de mogelijkheden enthousiast aan. Onder andere het bedrijf Stern 3D doet daar goed zaken met tien HP Jet Fusion 4200 3D-printers. 

Voorbeelden toepassingen 3D-printen HP hieronder:

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie