Hoog tijd om de multi-cloud te omarmen

Redactie WINMAG Pro
Voor de meeste IT-leiders voelde 2020 als een heel decennium. CIO’s werden er in deze uitdagende tijd toe gedwongen om meer te bereiken dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. In een razend tempo werden systemen en tools ingevoerd waarmee medewerkers op afstand hun werk konden doen. Vaak zijn bestaande transformatieplannen voor de lange termijn in enkele maanden gerealiseerd. Christian Siegers, Cloud Strategist bij Fujitsu legt uit hoe de positieve gevolgen op de uitrol van cloudsystemen doorgezet kunnen worden.

Al voor de pandemie was er sprake van een toenemende democratisering van IT, waardoor werknemers meer betrokken worden bij het besluitvormingsproces van  technologische ontwikkelingen. Voor een optimaal effect is evenwicht nodig - geen top-down- of bottom-up benadering - maar een samenwerking tussen IT en gebruikers, waarbij de inzet van technologie direct aan de bedrijfsdoelstellingen wordt gekoppeld. 

Volgens Christian Siegers is nu het moment om door te pakken als het gaat om het realiseren van cloudsystemen. “Door de pandemie zijn organisaties gedwongen om snel beslissingen te nemen en vooruitgang te boeken op het vlak van de digitale transformatie. Met andere woorden, er is een basis gelegd voor cloud-georiënteerde omgevingen die de flexibiliteit leveren om grote veranderingen te overleven. IT-managers kunnen hier hun voordeel mee doen.” 

Weet waar je bent om de uiteindelijke bestemming te bepalen

De eerste stap is het evalueren van de huidige IT-infrastructuur. Deze kan de groei van het bedrijf in de weg staan. Er is gedaan wat nodig was om de eerste klappen van de pandemie te overleven, maar nu is het tijd om de cloud-omgeving te optimaliseren en ervoor te zorgen dat deze klaar is voor de toekomst. Daarnaast is een grondige audit nodig, want het is goed mogelijk dat het bedrijf clouddiensten gebruikt waar je niet van op de hoogte bent. Als er eenmaal een goed overzicht is van de assets, moet er ook gekeken worden  naar de  afhankelijkheden. 

Bij het optimaliseren van hybride IT of het herverdelen van workloads over een multi-cloud omgeving, wil je geen systemen kapot maken. Daarom is dit een goed moment om na te gaan of de andere benodigde elementen aanwezig zijn. Dit kan structureel zijn - heeft u bijvoorbeeld het juiste aantal mensen met relevante vaardigheden om jouw infrastructuur te ondersteunen? Welke SLA’s of KPI’s moet je halen? Hoe ga je je netwerk van partners of leveranciers effectief beheren om snelle besluitvorming te ondersteunen? In welke mate moet je een beroep doen op partners om ontbrekende vaardigheden op te vullen? 

Je moet ook je eigen nieuwe cloud-CFO zijn. Door de financiën onder de loep te nemen, kan je precies bepalen waarvoor je wilt betalen. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat je op dit moment nog betaalt voor allerlei zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. Denk na over alle potentiële kosten - je denkt misschien dat je cloudopslag kosteneffectief is, maar houd ook rekening met herstelkosten wanneer een eventueel probleem zich voordoet. 

Christian: “Het kan zijn dat de cloud- of multi-cloud infrastructuur niet langer de beste oplossing is voor het bedrijf. Het is nu tijd om systemen te optimaliseren, ervoor te zorgen dat elke workload zich in de meest geschikte cloud bevindt en dat je overzicht hebt over de gehele infrastructuur. Het afgelopen jaar heeft ons waardevolle lessen geleerd: bedrijven moeten zeer adaptief zijn om adequaat te kunnen reageren op voortdurende onzekerheid en snel verschuivende verwachtingen. Ook werd duidelijk dat het moeilijk is om terug te gaan en dingen te repareren. Nu is het tijd om te profiteren van het momentum dat dit jaar is bereikt, de multi-cloud te omarmen en er je voordeel mee te doen zodat bedrijven met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.”

Veiligheid blijft prioriteit 

Nu werknemers nog steeds op grote schaal thuiswerken en  verschillende apparaten buiten het bedrijfsnetwerk gebruiken, moet beveiliging een prioriteit blijven. Door de verschillende devices  neemt het risico op het bedrijf immers alleen maar toe. Co-creatie is op dit vlak van essentieel belang – want het opleiden van medewerkers is de meest effectieve bescherming tegen cybercriminaliteit. 

Iedere medewerker moet begrijpen welke rol hij of zij speelt bij het leveren van effectieve beveiliging, zodat hij of zij in staat is actie te ondernemen wanneer er een probleem wordt geconstateerd. Het kan de IT-afdeling veel tijd geld en moeite besparen als de specifieke beveiligingsrisico’s van de verschillende afdelingen aan bod komen in een training voor de medewerkers.  Christian: “We zijn er van overtuigd dat co-creatie een van de meest effectieve benaderingen is om de beste oplossing te vinden. Een effectieve IT-infrastructuur staat ten dienste van het bedrijf en de uiteenlopende behoeften van de verschillende afdelingen. Vertrouw op de expertise van je collega’s om de voortdurende transformatie te begeleiden.“   

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie