Hoe NETGEAR voorsorteert op het IoT-tijdperk
Vaak voldoet een draadloze verbinding, maar wil je echt zeker zijn van de kwaliteit van de verbinding, dan is een directe internetkabel natuurlijk veel beter. Het allerbeste is natuurlijk om beide kabels in elkaar te integreren. Het resultaat daarvan is de PoE-kabel, wat staat voor Power over Ethernet. Het principe bestaat al een hele tijd, maar wordt tot nu toe maar weinig gebruikt. Vooral vanwege het beperkte vermogen. Met de nieuwe switch van NETGEAR komt daar wellicht verandering in.
NETGEAR
Het is geen verrassing dat juist NETGEAR met een nieuwe switch komt. Het technologiebedrijf zet al jaren in op het ontwikkelen van apparatuur die de verwachte Internet of Things-revolutie moet gaan ondersteunen. Daarnaast heeft NETGEAR ook de grootte (werkzaam in 25 landen) en de ervaring (bestaat sinds 1996) om een gooi te doen naar het aanbieden van toekomstgerichte apparatuur. Daarbij is de concurrentie wel behoorlijk. Ook bedrijven zoals Cisco, D-link en HP Networking zetten uiteraard in op deze ontwikkeling.
Spectaculaire stijging IoT verwacht
Die is niet mis. Op dit moment zijn er ongeveer 2,5 miljard IoT-apparaten. Dat aantal zal naar verwachting spectaculair stijgen tot zo'n 20 miljard in 2023. Uiteraard hebben al deze apparaten stroom én een internetverbinding nodig. Voor een bedrijf als NETGEAR is het dus erg belangrijk om met een switch te komen die beiden kan én die in staat is om op een hoger wattage te werken.
Power over Ethernet
De Power over Ethernet-technologie bestaat al geruime tijd. Ethernetkabels zijn namelijk bij uitstek geschikt voor het transport van zowel stroom als data. Een kabel bestaat standaard uit acht paar draden. Ieder paar bestaat uit twee verstrengelde exemplaren. Daarvan worden er twee gebruikt voor de data. Eentje voor uploaden en eentje voor downloaden. De twee overige zijn vooral bedoeld als reserve of om stroom op te zetten. Daarbij ontstaan wel een aantal problemen. Een ethernetkabel stop je niet in een stopcontact, maar in een netwerkswitch. Natuurlijk kan die ook stroom leveren, maar hij is niet bedoeld als stroomkast.
Niet geschikt
Het gevolg laat zich raden. Op het moment dat je een ethernetkabel in bijvoorbeeld een lamp doet en in een niet geprepareerde netwerkswitch; dan doet die waarschijnlijk heel snel 'poef'. De reden daarvoor is dat de kans erg groot is dat de hoeveelheid stroom (watt) die de kabel aanbiedt niet de hoeveelheid is die de lamp nodig heeft. Daarvoor is een zogenaamd signature-detection-proces voor nodig. Vrij vertaald een herkenningsprocedure. Daarbij stuurt de switch eerst een kleine hoeveelheid stroom naar het apparaat om te checken hoeveel die nodig heeft. Aan de hand van het 'antwoord' bepaalt het apparaat de hoeveelheid stroom die door de kabel heen geleid moet worden. Dit kan variëren van poort tot poort.
De IoT-switchrevolutie
Tot niet zo lang geleden hadden producenten zoals NETGEAR en Cisco niet bijzonder veel reden om hun switches uitgebreider en daardoor ook duurder te maken met dit soort extra's. Maar door de opkomst van IoT verandert dit razendsnel. Van een oude, afgedankte technologie verandert PoE in de nieuwe industriestandaard voor switches. De nieuwe GS116LP 16-port en de GS108LP 8-port zijn ongetwijfeld slechts de voorlopers van deze 'switch' binnen de industrie. Ze kunnen al heel wat meer dan hun voorlopers, maar zijn er qua stroomtoevoer nog lang niet.
Wat is nieuw aan de NETGEAR switch?
Het maximum wattage dat de GS116LP per poort kan aanbieden is 30 watt. Dat is al een stuk hoger dan de 25 wattage die tot nu toe als plafond gold. Met een dergelijk vermogen kun je vrijwel alle kleine apparaten voorzien van meer dan voldoende stroom. Denk daarbij aan Voip-telefoons, beveiligingscamera's en lampen. De switch is daarbij niet alleen zeer geschikt voor gebruik in huis, maar zeker ook voor gebruik binnen (kleinere) bedrijven. Door de switches op verschillende plekken aan te brengen kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden om lampen van stroom en internet te voorzien. Dat is ideaal, want zo krijgt iedere lamp (of groep) automatisch een IT-nummer, zodat je ze onafhankelijk kunt bedienen én meten. Bijvoorbeeld hoeveel stroom ze verbruiken. Daarmee kom je op het punt dat je met software heel makkelijk aan kunt geven welke lamp vervangen moet worden, zelfs voordat hij het begeeft.
Flexibele stroom
Een leuke extra van NETGEAR is dat men de switch flexibel heeft gemaakt qua stroom. Je koopt een switch met een totaal wattvermogen voor alle poorten bij elkaar. Dat is 60, 83 of 123 watt voor de achtpoortsswitch en 76, 115 of 183 watt voor de zestienpoorts. Logischerwijs koop je als gebruiker een switch met de hoeveelheid stroom die je op dat moment nodig hebt. Waarom zou je tenslotte meer uitgeven dan noodzakelijk? Dat zorgt er echter wel voor dat je een nieuwe switch zou moeten kopen als je meer of zwaardere apparaten wilt gaan aansluiten. Dat is natuurlijk zonde en daarom heeft NETGEAR de externe componenten voor de stroomtoevoer flexibel gemaakt. Dat betekent dat je niet een hele nieuwe switch hoeft te kopen, maar alleen een onderdeel vervangt zodat je de kast als het ware opvoert.
Voorbestemd om ingehaald te worden
Ondanks het flexibele design en de vele mogelijkheden is het niet de verwachting dat deze nieuwe NETGEAR-switches een lang leven zijn beschoren. Niet zozeer omdat ze snel kapot gaan, maar omdat ze waarschijnlijk snel zullen worden ingehaald door nog betere switches die een nog hoger wattage kunnen aanbieden. Dit soort apparaten zijn er op dit moment zelfs al, maar voldoen nog niet aan universele standaard, zodat je er als consument weinig aan hebt. Waar misschien meer toekomstmuziek in zit, is een nieuwe standaard waar het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) op dit moment aan werkt. Deze zou in staat moeten zijn om maar liefst 100 watt te vervoeren over een ethernetkabel. In principe is dat genoeg om een 16-inch smart TV te voeden, en natuurlijk heel veel computers, laptops en andere apparaten op kantoor. De vraag is overigens wel of dit met de huidige kabel veilig is. Met een dergelijk wattage kun je namelijk de nodige vonken verwachten als je de ethernetkabel er ineens, of per ongeluk, uit zou trekken.
Tot slot
Ook op het gebied van switches kunnen we de komende jaren nog het nodige vuurwerk verwachten. Heb je plannen voor een slim huis of een slim kantoor? Dan zijn de switches van NETGEAR zeker ideaal om het hele systeem eens uit te proberen. Je kunt er flink wat snoeren mee besparen en je kunt switches gebruiken om stroom te brengen op plekken waar dat via het stopcontact lastig is. Bijvoorbeeld bij het plafond. De NETGEAR GS116LP en de GS108LP zullen zeker de nodige techneuten tot creativiteit aanzetten. Tot zekere hoogte dan. Voor je televisie, koelkast en computer zal je nog even moeten wachten. Maar waarschijnlijk niet al te lang.