Hoe maak je snel en eenvoudig een webshop?
Wil je een eigen webshop dan komt daar het een en ander bij kijken. Naast je inschrijving bij de KvK heb je een product nodig en natuurlijk een webshop. Daarnaast moet je er ook over nadenken hoe je bestellingen gaat afhandelen, wat je doet met bestellingen die retour komen en hoe je klachten afhandelt. In dit artikel helpen we je op weg om zo efficiënt en zo snel mogelijk een webshop te beginnen.
Waarom een webshop beginnen?
Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je een webshop zou willen beginnen. Misschien heb je een fysieke winkel en wil je uitbreiden door ook online te gaan verkopen. Het kan ook zijn dat je zelf unieke producten maakt en deze op de markt wil brengen en verkopen via een webshop. Tenslotte zijn er ook mogelijkheden zoals dropshipping. Hierbij heb je geen fysieke voorraad, maar richt je je alleen op de webshop zelf. De bestellingen worden verwerkt door een derde partij.
Nadelen van een webshop
Het runnen van een webshop heeft niet alleen maar voordelen. Zo gaat er veel tijd zitten in het onderhouden van je webshop en de concurrentie is moordend. Daarnaast kost ook het afhandelen van bestellingen en het beantwoorden van klantvragen veel tijd. Maar als je over voldoende doorzettingsvermogen beschikt kan ook jouw webshop een groot succes worden.
Een webshop maken, is dat moeilijk?
Tegenwoordig zijn er allerlei tools beschikbaar waarmee je een kant-klare-webshop binnen een korte tijd compleet kunt inrichten. Een goed voorbeeld hiervan is ccv shop webwinkel software. Met deze software kun je snel en eenvoudig een complete webshop inrichten. Het nadenken over het product, de doelgroep en de marketing doe je natuurlijk zelf.
Hoeveel geld heb je nodig om een webshop te beginnen?
Hoeveel geld je nodig hebt om een webshop te beginnen ligt aan de manier waarop je dit doet. Ga je producten inkopen en zelf een voorraad beheren dan heb je een startkapitaal nodig. Het beste kun je beginnen met een kleine voorraad. Investeren in een grote voorraad is een risico. Kies je voor dropshipping dan zijn je opstartkosten laag. In principe betaal je in dit geval alleen voor het hosten van je webshop. Wil je low budget beginnen, dan kun je het beste kiezen voor dropshipping.
Welke voorbereiding is er nodig?
Voordat je begint met je webshop is er het een en ander aan voorbereiding nodig.
Marktonderzoek
Zoek goed uit of er vraag is naar het product dat je wilt verkopen en onderzoek de doelgroep die hoort bij het product. Onderzoek hoeveel concurrentie er is en hoe deze zichzelf presenteert. Let er daarbij vooral op wat jij zou kunnen doen om een plekje in de markt te veroveren.
Bedrijfsnaam
Bedenk een pakkende bedrijfsnaam die goed past bij het product dat je gaat verkopen. Zorg er daarbij voor dat je bedrijfsnaam niet misleidend is en dat deze niet lijkt op die van een concurrent.
Registreer je domeinnaam en schrijf je in bij de KvK
Ga op zoek naar een goede domeinnaam en registreer deze. Doe dit voordat je je bedrijf inschrijft bij de KvK. Er zijn namelijk bedrijven die nieuwe KvK-inschrijvingen in de gaten houden en snel de naam als domeinnaam registreren. Daarna proberen ze deze voor veel geld aan je te verkopen.
Bouw je webshop
Nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK is het tijd om je webshop te bouwen. Wil je dit zo snel mogelijk doen dan kun je het beste kiezen voor een kant-en-klaar pakket waarbij je de webshop alleen maar hoeft te vullen. Heb je specifieke wensen dan kan het zijn dat je de webshop het beste op maat kunt laten bouwen. Denk hier van te voren goed over na en zorg in ieder geval dat de techniek in orde is.
Wettelijke vereisten
Zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten. Zo moet je als webshop goed vindbaar en aanspreekbaar zijn. De prijs en het aanbod moeten duidelijk zijn. De betaling, leveringsvoorwaarden en service moeten duidelijk zijn en je moet vermelden dat er sprake is van een wettelijke bedenktijd. Het bestelproces moet eenvoudig en duidelijk zijn. Daarnaast moet je webshop beschikken over een privacybeleid en algemene voorwaarden.
Promotie
Staat je webshop live, dan is het tijd om deze te verkopen. Klanten vinden je webshop namelijk niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om je webshop te promoten. Dit kan via social media of via het starten van een betaalde online advertising campagne. Je kunt ook investeren in SEO, zodat je webshop beter gevonden wordt in de zoekmachines.