Hoe kan ik gebruik maken van een VPN?
De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network en betekent letterlijk "virtueel privénetwerk". Met een VPN wordt een beveiligde internetverbinding en dataverbinding (soms een "tunnel" genoemd) tot stand gebracht tussen je aangesloten apparaat en een VPN-server. Met een VPN-verbinding wordt het dataverkeer tussen je toestel en de server versleuteld, wat onder meer betekent dat je IP-adres wordt afgeschermd.
Hoe werkt VPN?
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk betekent een VPN-verbinding dat de client ( je eigen toestel) verbinding maakt met een VPN-server voordat je op het internet surft. Om verbinding te maken met een VPN, heb je dus een server en een cliënt nodig.
Een VPN server zorgt voor een veilige verbinding, ofwel een tunnel, voor je dataverbinding. Deze verbinding, of VPN-tunnel zoals hij ook wel wordt genoemd, zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de client en de server worden verzonden en ontvangen, door encryptie worden beveiligd. Dit zorgt ervoor dat alleen de verzender en de ontvanger de gegevens kunnen zien die worden verzonden.
Bij het doorsturen van het verkeer via een externe server wordt je IP-adres gewijzigd en verborgen, waardoor je identiteit op het internet wordt beschermd en de beveiliging wordt versterkt.
Doordat je overal ter wereld verbinding kunt maken met een VPN-server, met als enige voorwaarde dat je een internetverbinding hebt, zijn VPN's populair geworden bij particulieren, bijvoorbeeld om het gebruik van geo-geblokkeerde apps, websites en streamingdiensten mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van VPN België in Nederland om toegang te krijgen tot sites die alleen in België beschikbaar zijn.
Waarom een VPN gebruiken?
Oorspronkelijk werden VPN-oplossingen ontwikkeld om beveiligde verbindingen tot stand te brengen en toegang te verlenen tot lokale netwerken, zoals het werknetwerk van een bedrijf. Door verbinding te maken met een bedrijfs-VPN krijg je toegang tot bedrijfsinterne toepassingen en tools die anders alleen op het werk beschikbaar zouden zijn.
VPN's worden om een aantal redenen gebruikt, maar hieronder volgen enkele veel voorkomende voorbeelden van waarom een VPN wordt gebruikt:
- Verberg je IP-adres en bescherm je privacy: omdat de VPN-verbinding je verkeer versleutelt en je IP-adres verbergt, kan niemand anders dan jij en degene die toegang heeft tot de server, de gegevens zien die je via je internetverbinding verstuurt of ontvangt. Op die manier voorkom je bijvoorbeeld adverteerders die je locatie en gebruik opslaan met behulp van cookies om een profiel op te stellen voor gerichte marketing.
- Het mogelijk maken van werken op afstand en toegang tot bedrijfsnetwerken: veel bedrijven kiezen voor het opzetten van een VPN-verbinding voor hun werknemers. Voor een deel om de cyberveiligheid te verhogen en het risico van binnendringing in het bedrijfsnetwerk te verminderen, maar ook om toegang tot de interne systemen en informatie van het bedrijf mogelijk te maken met een verbinding met het internet alsof de werknemer op kantoor was.
- Het mogelijk maken van studeren op afstand en toegang tot cursus- en opleidingsmateriaal: het is niet ongebruikelijk dat scholen en universiteiten VPN-verbindingen opzetten om studenten en werknemers toegang te geven tot diensten die op de server van de school of universiteit worden gehost. Dit werd bijzonder gebruikelijk tijdens de Corona-pandemie van 2020.
- Geblokkeerde inhoud in het buitenland: misschien heb je geprobeerd NOS te streamen als je in het buitenland was en werd je geconfronteerd met de boodschap "Het programma kan alleen in Nederland worden bekeken"? De mogelijkheid, of liever de beperking, van toegang tot diensten en inhoud op het internet in andere landen (de zogenaamde geo-blocking) is een punt van discussie geweest, zeker ook op EU-niveau. Om dit obstakel uit de weg te ruimen, heeft de EU op 27 februari 2018 een verordening inzake geo-blocking ingevoerd om "ongerechtvaardigde geo-blocking binnen de EU" te verbieden. Maar als je buiten de EU-grenzen bent of toegang wilt tot inhoud die verband houdt met internationale rechten, bijvoorbeeld het streamen van Nederlands voetbal in het buitenland, kan de toegang tot de dienst worden verhinderd. Met een VPN-oplossing kunt u verbinding maken met het land waar de inhoud beschikbaar is en deze geografische beperkingen omzeilen.
- Meer veiligheid op openbare WiFi-netwerken: elke keer dat je verbinding maakt met een WiFi-netwerk, neem je een klein veiligheidsrisico. WiFi-netwerken zijn meestal zeer gemakkelijk te traceren, dus je vermijdt dit risico door een VPN-verbinding te gebruiken. Omdat de gegevens tussen je apparaat en de VPN-server worden versleuteld, wordt het moeilijk, of zelfs onmogelijk, voor hackers om de gegevens die je verstuurt en ontvangt te zien of te gebruiken. Met een VPN ben je online veel veiliger.
- Vind betere prijzen online: een VPN wordt niet alleen gebruikt om geografische grenzen te omzeilen en toegang te krijgen tot inhoud, maar in sommige gevallen kan het je ook helpen geld te besparen(!). De reden hiervoor is dat er soms prijsverschillen zijn tussen diensten, afhankelijk van waar je woont. Een voorbeeld van waar je geld kunt besparen is meestal bij het kopen van vliegtickets. Wanneer luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld online prijzen vaststellen, kan informatie over je locatie, of je al eerder naar een bestemming hebt gezocht en de bestemming die je hebt gekozen, van invloed zijn op de prijs. Een VPN-dienst gebruiken en een ander land kiezen is een geweldige manier om geld te besparen.