Hoe blokkeer je spam berichten op je telefoon?

Redactie WINMAG Pro

Zodra je een binnenkomend bericht hoort, ben je natuurlijk benieuwd wie er contact met je opneemt. Meestal is dit een familielid, partner, vriend, vriendin of collega. Maar niet altijd.

Spamberichten met kwaadaardige links worden steeds vaker verstuurd via sms of WhatsApp. Hoe blokkeer je dergelijke berichten en zorg je ervoor dat ze niet ongemerkt schadelijke software op je telefoon installeren? Spamberichten zijn minder opdringerig dan spam oproepen omdat ze gemakkelijk te negeren zijn. Maar ze zijn daarentegen niet minder gevaarlijk. Spamberichten zijn vaak gevaarlijker dan spam oproepen omdat ze vaak malafide links bevatten.

Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om deze berichten te blokkeren en dat je je telefoon gemakkelijk kunt beschermen tegen malware, virussen en oplichters.

Maak gebruik van een VPN & Antivirus

De meest voor de hand liggende optie is het gebruik maken van een VPN en Antivirus software. Een VPN beschermt je online privacy en verzeker jij jezelf ervan dat je veiliger gebruik kunt maken van het internet. Wil je meer weten wat een VPN is en wat het voor jou kan betekenen? Een duidelijke uitleg wordt er gegeven over wat een VPN is op de website van ExpressVPN.

Antivirus software beschermt je telefoon tegen de ongewenste installatie van malware en virussen op je telefoon. Er zijn diverse aanbieders die je hiervoor kunt gebruiken.

Blokkeren van spamberichten

Het is belangrijk om geen interactie te hebben met de afzender van het bericht. Dus geen reactie geven of op links klikken. Als je hierop klikt, kan malware worden geïnstalleerd of word je omgeleid naar niet-vertrouwde websites.

Als je op spamberichten reageert, word je telefoonnummer doorgestuurd naar meer oplichters en is de kans groter dat je nog meer spam berichten ontvangt.

- Blokkeer het telefoonnummer

Je kunt nummers blokkeren van waaruit ongevraagde berichten worden verzonden. Het nadeel van deze aanpak is dat spammers hun telefoonnummer meestal wijzigen. Op deze manier kun je, zelfs als je het nummer blokkeert, nog steeds berichten ontvangen van dezelfde spammer  met een ander nummer. Een telefoonnummer blokkeren op je iPhone of Android-apparaat gaat als volgt:

- iPhone: Op een iPhone open je het sms-bericht dat je hebt ontvangen. Tik op het telefoonnummer bovenaan het scherm en tik vervolgens op de Info-knop. Selecteer in het volgende scherm Blokkeer deze beller en tik vervolgens op Contact blokkeren om te bevestigen.

- Android: Op een Android-telefoon opent u de tekst en tikt u op het pictogram met de drie stippen in de rechterbovenhoek. De stappen variëren dan op basis van uw telefoon en OS-versie. Selecteer de optie Nummer blokkeren of selecteer Details en tik vervolgens op Blokkeren en spam melden.

- WhatsApp: Open de WhatsApp-app op je telefoon, selecteer ‘Account’ en ga naar ‘Privacy’, ga naar ‘Geblokkeerd’ en klik vervolgens op ‘Voeg toe’

- Uitschakelen spamberichten

Op een Android-telefoon kun je alle mogelijke spamberichten uitschakelen via de Berichten-app van Google. Tik op het pictogram met de drie stippen in de rechterbovenhoek van de app en selecteer Instellingen > Spambeveiliging en zet de schakelaar Spambeveiliging inschakelen aan. Je telefoon waarschuwt nu als een inkomend bericht wordt verdacht van spam.

In iOS kun je berichten van onbekende afzenders filteren in een eigen map in de Berichten-app. Activeer het via Instellingen > Berichten > Filter onbekende afzenders.

Beveilig je telefoon

Zelfs met de grootste zorg kunnen kwaadaardige berichten worden gemist of aangezien worden voor legitieme berichten. Dit hoeft geen probleem te zijn als jouw telefoon je beschermt met software die is ontworpen om je te beschermen tegen malware, oplichters en virussen. Er zijn eenvoudige manieren om je telefoon te beschermen. Hier zijn een paar tips.

Er zijn verschillende apps in de App Store of Google Play Store om je te beschermen tegen ongewenste berichten en oproepen. De ervaringen variëren echter en de prijzen variëren aanzienlijk. Een snelle zoekopdracht biedt vaak meerdere keuzes, maar lees de recensies goed.

Wij raden altijd aan om een combinatie van bovenstaande methodes toe te passen om de ongewenste berichten tot een minimum te beperken!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie