Hoe Apple de USB-C-poort cool maakte

Redactie WINMAG Pro
De komst van de 12-inch MacBook in 2015 markeerde het begin van de haat-liefdeverhouding met de USB-C-poort. Gebruikers loven de poort omdat het universeel is, maar vervloeken dat er een hele reeks dongels bij nodig is door het gebrek aan andere poorten. Toch is bij de verse MacBook Pro de minachting voor de USB-C-poort geslonken. Hoe dat komt? Door simpelweg het woord niet meer te noemen.

Thunderbolt klinkt tikje anders 

In de laatste MacBook-onthulling nam Apple het woord USB-C-poort slechts één keer in de mond. Verder spraken ze over ‘Thunderbolt 3’. Ook op de website van Apple komt de term USB-C-poort nauwelijks voor. Thunderbolt klinkt natuurlijk een tikje anders dan USB-C-poort. Als we aan Thunderbolt denken, hebben we al snel een vernuftige technische high-end datapoort in gedachten.

Datatransfer tot 40Gbps 

De Thunderbolt 3 is overigens ook helemaal niet verkeerd. Er is de mogelijkheid tot datatransfer van 40Gbps, alhoewel je er wel een peperdure kabel voor nodig hebt. Verder ondersteunt het twee 4K-schermen of één 5K. 

Apple gaat voor toegankelijkheid

Door de poort steevast onder Thunderbolt 3 te scharen en niet apart te noemen, liegt Apple niet. Thunderbolt 3 maakt tenslotte écht gebruik van USB-C. Door een andere naam te gebruiken, probeert Apple de poort toegankelijk te maken voor een breder publiek. Zonder dat je het doorhebt, leg je straks ineens een flinke duit neer voor dongels en kabels.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie