Hey, netwerkdienstverlener: verwaarloos je kabelmanagement niet
Onzorgvuldig omgaan met de positionering van netwerkkabels kan resulteren in oververhitting. In het ergste geval leidt dat tot disfunctionele netwerkapparatuur en onophoudend onderhoud. Gelukkig is er uitkomst, want door een klein beetje tijd en energie te investeren in planning en organisatie, bespaar je jezelf op de lange termijn tal van kopzorgen.
1. Meten is weten
Wees op de hoogte van de omgeving waarin je te werk gaat. Neem een moment om de dimensies van een of meerdere ruimten op te meten. Het kan verleidelijk zijn om in plaats daarvan het aantal kamerhoeken na te tellen, met het oogpunt op makkelijke deponeerpunten voor overtollige bekabeling, maar precies dát leidt tot knelpunten en oververhitting. Probeer de benodigde kabellengten per AP, switch of endpoint zo zorgvuldig mogelijk in te schatten, want een strakke kabelaanleg betaalt zich uit.
2. Functionaliteit boven uiterlijk
Focus je bij de kabelaanleg niet op het uiterlijk of de uitstraling van een omgeving. Betrap je jezelf op het maken van de keuze voor een scherpe, maar mooier ogende bocht, neem dan twee stappen terug. Een UTP-kabel kan flexibel aanvoelen, maar zal altijd minder goed werken wanneer er onnodig veel spanning ontstaat door de ligging. Positioneer te allen tijde ruim en geleidelijk.
3. LABELS!
We blijven het zeggen: gebruik labels, zo behoud je het overzicht. De ogenschijnlijk tijdbesparende voordelen die komen kijken bij het overslaan van etikettering zijn misleidend. Ook bij de aanleg van een kleinschalig netwerk, bijvoorbeeld voor een particulier of kleinbedrijf, is een snelle herkenning van kabelfunctie en –type goud waard. Al helemaal in teamverband zijn correcte labels onmisbaar. Wanneer je uitvalt en een collega de klant overneemt, kan een gebrek aan kabelinformatie in gigantische tijdskosten resulteren.
4. Goedkoop is goedkoop
Exact zoals bij netwerkhardware geldt: je krijgt wat je geeft. Verwacht geen wonderen van spotgoedkope apparatuur. In de meeste gevallen is een ongeloofwaardig goedkope prijs meer dan genoeg reden om voor een alternatieve producent te kiezen. Een fabrikant die in staat is om een goedkoop product te leveren, zal daarvoor eerder wel dan niet inleveren op de kwaliteit van materialen en productieproces. Een minuscuul verschil in de diameter van een koperen kern heeft al invloed op de uiteindelijke signaalsterkte.
5. Klittenband
Investeer in de juiste kabelbinders. Klittenband is een must. Niets is ergerlijker dan het losknippen van een traditionele zip tie, omdat de installateur die jou voorging achteloos met kabelbinders omging. Wees die installateur niet. Maak gebruik van klittenbandbinders, zodat er altijd ruimte is om problemen op te lossen – zowel in de nabije toekomst als op de lange termijn.