Het 2015 van de grootste ontwikkelaars
Wat deden Google, Apple en Microsoft in 2015?
Google groeit door
Om maar te beginnen met Google. De internetgigant is tegenwoordig zoveel meer dan alleen een zoekmachine. Natuurlijk is dit geen ontwikkeling van het laatste jaar, maar Google domineert de markt wel op steeds meer aspecten. Dit jaar veranderde dat: Google werd onderdeel van Alphabet. Alphabet is het nieuwe moederbedrijf, opgericht door Google, waar alle takken van het bedrijf onder vallen. Denk aan Nest, eigen auto's en de innovatie-afdeling waar allerlei nieuwe producten in het geheim ontworpen worden. Voormalig Google-ceo Larry Page staat nu aan het hoofd van Alphabet, Sundar Pichai is de nieuwe ceo van Google. Pichai kennen we al van de ontwikkeling van Chrome en Android. Tot nog toe hebben we weinig gemerkt van Google's nieuwe moederbedrijf, maar die veranderingen zijn waarschijnlijk niet ver weg.
Google heeft echter niet stilgezeten in 2015. Zo introduceerde het bedrijf twee nieuwe smartphones: de Nexus 6P en 5X. De 6P is het nieuwe vlaggenschip, ontwikkeld samen met Huawei, en heeft een 5.7-inch 2K amoledscherm, maar is nog steeds vrij dun te noemen. Daarnaast wordt de accu snel opgeladen dankzij usb-type-c, de nieuwe usb-standaard die dit jaar in gebruik werd genomen door diverse ontwikkelaars. De Nexus 6P draait op een Snapdragon 810-processor met 3GB aan ram-geheugen en komt met 32, 64 of 128GB aan opslag. De Nexus 5X is een mid-range toestel ontwikkeld samen met LG en heeft een 5.2-inch 1080p scherm. Deze smartphone draait op een Snapdragon 808 hexa-coreprocessor met 2GB aan ramgeheugen en 16 op 32GB aan opslag.
Daarnaast werd de nieuwe Chromebook Pixel geïntroduceerd, die gebruikmaakt van usb-type-c voor het opladen van de accu en het verplaatsen van data naar bijvoorbeeld een externe harde schijf. Het apparaat draait op een Intel Core i7-processor die draait op 2,4 Ghz en 16GB aan ram-geheugen bevat. Werken doe je op het 12.85-inch scherm met een resolutie van 2560 x 1700 pixels.
Maar we zagen ook een nieuwe tablet van Google: de Pixel C. Dit apparaat komt met een volledig toetsenbord dat je magnetisch aansluit op de tablet. De Pixel C heeft een 10.2-inch scherm en heeft een Nvidia Tegra X1-processor met 3GB aan ram-geheugen. Alle producten zijn te koop in Google's nieuwe webshop, de Google Store. Overigens draaien alle Androidproducten op Google's nieuwste versie van Android: Android 6.0 Marshmallow.
En ook Android komt met vele updates. Versie 6.0 heet Marshmallow en geeft je diverse opties die zeer welkom zijn. Zo word je nu gevraagd welke rechten je aan applicaties wilt geven, kun je gebruikmaken van de nieuwe battery-saving modus die 'Doze' heet en geeft Google Now on Tap je relevante informatie vanuit bijna elke applicatie op je telefoon. Bij de nieuwe versie heeft Google fabrikanten verplicht om schrijfencryptie out-of-the-box te activeren.
Werk je veel voor zakelijke doeleinden op je Android-apparaat? Dan kwam er dit jaar goed nieuws voor je langs: sinds februari kun je gebruikmaken van Android for Work. Hier zit onder meer een verbeterde SELinuxbeveiliging in, bovenop de standaard encryptie. Binnen Android for Work kun je een zakelijk- en een privéprofi el aanmaken, zodat je de twee onderdelen van je leven gemakkelijk gescheiden kunt houden op je toestel. De werkgever beheert slechts de zakelijke gegevens en kan geen persoonlijke content bekijken of wissen. Diverse applicaties voor Android hebben ook een zakelijke variant gekregen, welke te vinden zijn in Google Play for Work.
Organisaties die grote hoeveelheden data online willen opslaan, kunnen sinds dit jaar gebruikmaken van Google Cloud Bigtable. Hierbij worden backup replicaties en de beveiliging van data door encryptie door Google zelf verzorgd. Daarnaast wordt de benodigde opslag vergroot naarmate een dataset groter wordt en meer ruimte vereist. Voor de fans van IoT heeft Google een operating system speciaal hiervoor aangekondigd: Brillo. Brillo is een afgeslankt Android-os, maar veel details zijn nog niet bekend. Op dezelfde dag werd ook Weave aangekondigd, een API framework waarmee IoT-apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren wanneer ze met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Zo biedt het systeem interoperabiliteit tussen devices.
Microsoft verandert van koers
Misschien wel een van de grootste technologische ontwikkelingen van dit jaar heeft ook te maken met Google. De internetgigant gaat samenwerken met haar voormalige rivaal Microsoft. Waar de twee bedrijven elkaar vijf jaar lang troffen in de rechtszaal vanwege patenten op smartphones en video game-systemen als de Xbox, is de strijdbijl nu begraven. In oktober maakten de twee giganten bekend dat ze samen een royalty-free-video-compressiontechnologie ontwikkelen om downloads sneller te maken. Maar ook gaan ze samen lobbyen voor specifi eke regels voor een gezamelijk patentensysteem in heel Europa. Daar houdt het niet bij op, zo blijkt uit een gezamelijk statement: 'Google en Microsoft verwachten om ook in de toekomst samen in andere branches te werken, om onze klanten het beste te bieden.'
Het is een wijziging in koers die tekenend lijkt voor het Microsoft van 2015. In het jaar dat het bedrijf veertig jaar bestaat is de grootste ontwikkeling natuurlijk Windows 10. Dit is immers niet zomaar een nieuwe versie van het besturingssysteem. Zo is het de eerste keer dat Microsoft een product met de klant maakt. Dit deden ze middels Windows Insiders, bètatesters die Windows 10 al langer uitprobeerden en hun feedback gaven. Maar Windows 10 is ook nog eens de laatste versie van het populaire besturingsysteem. Deze versie wordt continu bijgewerkt door middel van updates, waardoor het altijd up-to-date is. Je hoeft dus nooit meer een nieuwe versie van Windows aan te schaffen. En nog mooier: het eerste jaar na de release kun je gratis upgraden naar Windows 10, want Microsoft ziet haar dienst 'als een basis voor heel veel andere diensten en producten'. Upgrade je in dit jaar, dan betaal je zolang het apparaat in gebruik is niets voor de updates die later volgen. Na dit jaar moet je wel gaan betalen voor Windows 10, maar dat is het wel waard. Windows 10 komt namelijk met behoorlijk wat nieuwe features. Zo is het startmenu terug en krijg je op elk device dezelfde ervaring. Het maakt dus niet uit of je op je smartphone, laptop of de Surface Hub werkt, Windows 10 werkt erop en doet het goed. Inloggen kun je nu ook doen met je gezicht, al is dat misschien niet de meest veilige methode. Prettig is wel dat je nu ook eindelijk op Windows gebruik kunt maken van meerdere bureaubladen, waardoor je je scherm een stuk beter geordend houdt. Overigens kun je tien jaar lang op ondersteuning van Microsoft rekenen voor Windows 10. Zover nu bekend is stopt deze op 14 oktober 2025.
Met Windows 10 komt ook Microsoft's nieuwe browser uit: Microsoft Edge. Volgens de ontwikkelaar zelf is Edge sneller dan Chrome, al klopt dat volgens een test van Ghacks. net niet helemaal. Toch is het zeker een goed alternatief voor Internet Explorer. De browser is sneller, minimalistisch en komt met allerlei nieuwe features. Zo kun je nu op een webpagina schrijven en deze aantekeningen vervolgens bewaren en delen met anderen. Daarnaast kun je genieten van een leesmodus en de assistentie van Cortana.
Microsoft deed dit jaar ook een duit in het zakje op het gebied van virtual reality. Vr wordt waarschijnlijk volgend jaar pas groot, maar in 2015 is het allemaal van start gegaan. Microsoft introduceerde de HoloLens, al maakt deze geen gebruik van virtual reality. De HoloLens is een augmented reality-bril, waarmee je virtuele objecten over de echte wereld heen kunt projecteren. Augmented reality grenst daarmee aan virtual reality. De HoloLens komt in 2015 op de markt, maar wordt al gebruikt door NASA voor virtueel onderzoek op Mars. Inmiddels staan er behoorlijk wat bedrijven te springen om met de ar-bril aan de slag te gaan en dit hoeft dus ook niet lang meer te duren.
Daarnaast introduceerde Microsoft behoorlijk wat nieuwe producten. Zo kwam de Surface Hub in september eindelijk naar Nederland. Het whiteboard annex tablet is bedoeld voor meetings en samenwerkingen. Op het apparaat kun je schrijven, maximaal drie schermen tegelijkertijd delen en andere apparaten aansluiten. Alles om jouw meeting zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Ook de Surface Pro 4 werd geïntroduceerd, die het beste van een laptop en een tablet combineert, aldus Microsoft. Met een dikte van 8,4mm is het apparaat erg dun, maar het scherm is met 12.3-inch groot genoeg om op te werken. Dankzij de 6th Generation IntelCore M-, IntelCore i5 en IntelCore i7 moet dit dan ook vloeiend gaan. Je hebt de keuze uit 4, 8 of 16GB ram-geheugen. Qua smartphones blijft Microsoft ook niet achter. Zo introduceerde het bedrijf de Lumia 950, 950 XL en 550. De 950 en 950XL laten je samenwerken met andere Windows 10-apparaten, waardoor je volgens Microsoft niets meer nodig hebt dan je telefoon om te werken. Je kunt er zelfs een toetsenbord en muis aan koppelen. De 550 is volgens Microsoft de best betaalbare 4G-smartphone en heeft een 4.7- inch hd-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dit toestel komt met slechts 8GB aan opslag, maar dit is uit te breiden tot 200GB.
Op deze smartphones en tablet kun je Office 2016 gebruiken, de nieuwste toevoeging aan Office 365. Hierin zitten nieuwe versies van de Office-programma's. In Outlook zijn sociale features toegevoegd, waarmee je gebruik kunt maken van likes en mentions. Daarmee kun je mensen wijzen op inhoud om in de gaten te houden.
Apple houdt koers
Het bedrijf met misschien wel de minste veranderingen in 2015 is Apple. Dit betekent niet dat er geen of weinig nieuwe producten geïntroduceerd werden, integendeel zelfs, maar de gigant houdt duidelijk haar succesvolle koers aan. In oktober werd bijvoorbeeld bekend dat Apple volgens een onderzoek van Interbrand het meest waardevolle merk is dit jaar, voor de derde keer op rij. Google blijft op een tweede plaats staan en Microsoft staat op de vierde plek. Apple doet duidelijk iets goed en blijft dit doen, ook in 2015.
De Apple Watch is het product van Apple waar de meeste roddels aan vooraf gingen. Het lang geanticipeerde product werd in maart gepresenteerd en kwam in april in de winkels. Op de smartwatch kun je kiezen voor diverse wijzerplaten waarop de tijd binnen vijftig milliseconden van de wereldtijd wordt bijgehouden. Op de wijzerplaat zitten diverse functies die 'complicaties' genoemd worden. Zo kun je afspraken in je agenda bekijken en zien wanneer de zon opkomt en ondergaat. Met de Apple Watch werd ook een compleet nieuw operating system geïntroduceerd, het Watch OS, en hiermee allerlei nieuwe apps. Dit ging overigens niet zonder slag of stoot, want apps die het tonen van de tijd als belangrijkste feature hebben, worden verbannen uit de iTunes Store. Hoewel de meningen over de Apple Watch ietwat verdeeld zijn – de één ziet geen innovatie, de ander is ontzettend enthousiast – is het succes in ieder geval duidelijk. De Apple Watch is here to stay.
Maar Apple introduceerde ook diverse nieuwe MacBooks. Zo kwam er een 12-inch MacBook met retinadisplay met een resolutie van 2304 x 1440 pixels. Het apparaat draait op een Core M processor. Ook de MacBook Air en Pro krijgen een update aan de processor, en draaien nu op een Core i5 en i7 processor. Later dit jaar kwamen de iPhone 6s en 6s Plus op de markt. Deze smartphones draaien op de snellere A9- chip. Daarnaast hebben de toestellen 3D Touch, een variant van Force Touch, waarbij de drukgevoeligheid bepaalt wat voor actie er uitgevoerd wordt. Ook de camera's zijn geüpdatet: deze zijn van 8 naar 12 megapixels gegaan. Daarmee kun je nu in ultra-hd beelden schieten.
Ook de iPad Pro werd aangekondigd en dit was net als de Apple Watch een langverwacht product. Deze grotere iPad met een 12.9-inch scherm heeft een resolutie van 2732 x 2048 pixels. Het apparaat draait op een A9X-soc, welke 1,8 keer sneller is dan de A8X die je in de iPad Air 2 vindt. Bij de iPad Pro hoort ook een toetsenbord, waarmee ze de zakelijke markt in lijken te duiken. Concurrentie met Microsoft's Surface Pro 4 is in ieder geval een gegeven. Met de nieuwe mobiele apparaten komt ook een nieuw besturingssysteem: iOS 9. Siri is opnieuw slimmer geworden en ondersteunt je nu nog beter door contextgevoelig te werk te gaan. Data wordt uit diverse apps gehaald om jou te ondersteunen. Ook zijn er een aantal updates geweest aan diverse applicaties en is de accuduur met iOS 9 met een uur verlengd. Daarnaast is er een besparende modus aanwezig waarmee je apparaat tot drie uur langer meegaat.
Mix and match
Meest opvallend aan dit jaar is dat de drie giganten steeds meer met elkaar gaan samenwerken. Hoewel Google, Microsoft en Apple duidelijke concurrenten van elkaar zijn, zien ze in dat ze samen moeten werken om de markt echt te veroveren. Dit zien we terug in de samenwerking tussen Google en Microsoft, maar ook in de applicaties die een weg vinden naar andere besturingssystemen. Zo stort Apple zich nu ook op de ontwikkeling van Androidapplicaties, zo bleek uit vacatures op de website van het bedrijf. Apple Music en Move to iOS voor Android zijn al in ontwikkeling, maar het is waarschijnlijk dat meer applicaties hun weg vinden naar Android. En ook Cortana, Microsoft's digitale assistent, komt naar iOS en Android, weten ingewijden te vertellen.
De verschuiving is met deze ontwikkelingen duidelijk. Hoewel elke speler aan zijn eigen producten werkt en zo het grootste marktaandeel probeert te veroveren, werken ze steeds meer samen om hun doel te bereiken. Is het mogelijk dat de drie grote concurrenten in de toekomst volledig samen gaan werken en de grenzen tussen de ontwikkelaars verdwijnen? Of is dit tot hoever deze ontwikkeling gaat en blijft straks alleen de grootste en de sterkste over? Het zijn vragen waar we het antwoord niet op weten, maar wellicht wordt er in 2016 een klein tipje van de sluier opgelicht.