Happy Internet Day, everyone!
Terwijl we opnieuw een Safer Internet Day vieren, is het absoluut noodzakelijk dat we nadenken over het zich continu ontwikkelende landschap van cybersecuritysbedreigingen, inclusief de opkomende rol van Artficial Intelligence. Het afgelopen jaar heeft de verfijning en frequentie van cyberaanvallen onderstreept, die zowel individuen als grote organisaties, maar ook individuen treffen. De opkomst van ransomware, phishing-fraude, desinformatiecampagnes en AI-gestuurde bedreigingen laten een dringende behoefte zien aan robuuste cyberseuritymaatregelen.
Bij SANS Institute hebben we een aanzienlijke toename waargenomen in de adoptie van meervoudige authenticatie (MFA), encryptie en cybersecurity-awarenessstrainingen. Stuk voor stuk positieve stappen in de richting van het beperken van risico's. Naarmate digitale technologieën (met name AI) steeds meer in ons dagelijks leven worden geïntegreerd, wordt het veiligstellen van onze digital footprint een verantwoordelijkheid die ons allen aangaat.
Safer Internet Day herinnert ons aan de collectieve actie die nodig is om een veilige en veerkrachtige digitale omgeving te bevorderen. We moedigen daarom iedereen aan om prioriteit te geven aan cybersecurity-educatie en te investeren in de noodzakelijke tools en praktijken om hun digitale activa en persoonlijke informatie te beschermen – hierbij met een scherp oog voor de implicaties van AI. Drie tips voor een Safer Internet Day:
Neem AI-bedreigingen serieus
Blijf op de hoogte van de manieren waarop AI kan worden ingezet (lees: misbruikt) bij cyberdreigingen, waaronder deepfake-technologie en AI-gestuurde phishing-aanvallen. Informeer jezelf geregeld over trends en bedreigingen op het gebied van cyberbeveiliging via gerenommeerde bronnen zoals cyberbeveiligingsblogs, online cursussen en uiteraard via het SANS Institute. Het begrijpen van de mogelijkheden en tactieken van AI-gestuurde bedreigingen is cruciaal voor het herkennen en vermijden ervan.
Implementeer sterke(re) wachtwoorden
Gebruik complexe wachtwoorden en schakel waar mogelijk MFA in. Overweeg een wachtwoordbeheerder te gebruiken om uw wachtwoorden veilig op te slaan. Multi-factor authenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe door twee of meer verificatiemethoden te vereisen om toegang te krijgen tot uw digitale accounts, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang aanzienlijk wordt verminderd.
Regelmatig updates en patchen
Houd al uw software, inclusief besturingssystemen, applicaties en antivirusprogramma's, up-to-date. Cyberaanvallers maken vaak misbruik van kwetsbaarheden in software om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen. Regelmatige updates en patches verhelpen deze kwetsbaarheden, waardoor het voor aanvallers moeilijker wordt om uw digitale verdediging binnen te dringen.
Rob T. Lee
Chief Curriculum Director and Faculty Lead SANS Institute