Handen af van de vrije 2,4 en 5 GHz-frequenties

Redactie WINMAG Pro
Wie veel onderweg is, en online wil zijn, maakt gebruik van de mobiele dataverbinding van zijn mobiele provider of van een beschikbare wifi-connectie. Wifi is erg populair geworden. Het eerste waar gasten in openbare gebouwen, scholen, private bedrijven, maar ook in een ziekenhuis naar vragen is de beschikbaarheid en de toegang tot een draadloos (WLAN/wifi)-netwerk.

Mede hierdoor is het druk geworden op de 2,4 GHz-frequentie die ook bestemd is voor wifi. Deze band is een van de vrij beschikbare, niet-gelicenceerde ISM-banden (Industry, Science & Medical) en ooit bedoeld om (vrij) mee te experimenteren. Later hebben diverse standaardisatie-instituten deze banden ingedeeld naar type gebruik, maar ze zijn nog steeds gratis toegankelijk. De groei van wifi, maar ook die van Bluetooth, ZigBee en andere hebben tot grote drukte geleid op de 2,4 GHz-frequentie. Dat leidt nu tot bottlenecks.

Gelukkig is het mogelijk geworden voor wifi uit te wijken naar de veel rustigere en tevens vrij te gebruiken 5 GHz-frequentie. Wie deze frequentie eenmaal gewend is, kan moeilijk nog zonder. Door de jaren heen zijn de mogelijkheid tot grote snelheden en een prima beschikbaarheid belangrijke eigenschappen geworden. Dat zou wel eens kunnen veranderen als het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) zijn zin krijgt. Dit samenwerkingsverband van standaardiseringsorganisaties wil een deel van de 2,4 en 5 GHz-frequentie gebruiken om de mogelijkheden van LTE uit te breiden. Dit plan – (LTE-LAA, waarbij LAA staat voor License Assisted Access of LTE-U, de U staat voor Unlicensed) – moet de mobiele operators helpen te voldoen aan de toenemende vraag naar bandbreedte onder smartphonegebruikers. Providers kunnen zo hun gelicenseerde LTE-frequenties ontlasten.

Slecht plan

Dat is een slecht plan. Het is slecht voor eindgebruikers en voor de economie. Want als je WLAN en LTE combineert, zal dat onherroepelijk leiden tot interferentie. Mede daarom waarschuwen diverse spelers en gebruikers van deze banden al voor een overhaaste invoering van de LTE-LAA/U. Interferentie zorgt voor storingen en dat is iets wat een eindgebruiker gaat merken. Dat terwijl de 5 GHz-band zo belangrijk is voor het verder uitbouwen van WLAN-infrastructuren. Deze frequentie wordt behoorlijk populair en er komen steeds meer devices beschikbaar die 5 GHz ondersteunen. Dat ontlast ook weer de 2,4 GHz-Band, waardoor we allemaal profiteren van meer bandbreedte.

Alternatieven

Het invoeren van LTE-LAA/U is niet alleen een slecht plan, maar ook een onnodig initiatief. Operators hebben namelijk verschillende alternatieven om de toenemende vraag naar bandbreedte op te vangen. Zo heeft de WLAN-industrie Hotspot 2.0 ingebouwd in zijn apparatuur. Daarmee kun je probleemloos roamen tussen het mobiele netwerk van een operator en WLAN’s, die vooral op drukke plaatsen geïnstalleerd zijn. Daarnaast biedt zowel de 700 MHz (bijvoorbeeld Canada, Australië en Zuid-Afrika) als de 800 MHz (bijvoorbeeld Duitsland)-band mogelijkheden om LTE uit te breiden, wanneer deze niet gebruikt wordt voor digitale televisie (DVB-T).

De bestemming van de 700 MHz-band is op dit moment onderwerp van bespreking bij de overheid. Mogelijk wordt deze in de toekomst bestemd voor mobiel breedband. Deze alternatieven zijn het waard goed bekeken te worden. Want één ding staat vast: als we doorgaan met LTE-LAA/U zal iedere WLAN-gebruiker daar last van krijgen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie