Grootste datalek voor Facebook ooit
Data van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers buitgemaakt

Grootste datalek voor Facebook ooit

Redactie WINMAG Pro
In 2016 zijn de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookprofielen gebruikt om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Het vergaren van de gegevens begon in 2014. Op dat moment waren 150 miljoen Amerikaanse Facebookprofielen actief. De gegevens van dertig procent van deze profielen kwamen in handen van Cambridge Analytica die op deze wijze vijfentwintig procent van alle Amerikaanse stemgerechtigden kon bereiken.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Steve Bannon, die later een prominente rol zou spelen in de verkiezingscampagne van Donald Trump, leidde het bedrijf ten tijde van de informatievergaring. Cambridge Analytica heeft banden met de Republikeinse partij van Donald Trump. De Republikeinse donateur Robert Mercer heeft 15 miljoen dollar (12 miljoen euro) in het bedrijf geïnvesteerd.

Invloed uitoefenen

De gegevens zijn gebruikt om invloed uit te oefenen op de kiezers tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Via softwaremodellen op basis van big data is getracht het stemgedrag van de kiezers tijdens de Trump-campagne te sturen. Dit deden ze door op maat gemaakte advertenties te presenteren waarin werd ingespeeld op angst en persoonlijke voorkeuren van kiezers

Opvallend is dat Facebook op de hoogte was van deze privacyschending, maar dat ze geen actie ondernomen. Ook de getroffen Facebookgebruikers werden niet geïnformeerd dat hun persoonlijke data waren buitgemaakt.

De onthullingen zijn gedaan door The Observer of London en The New York Times, die een gezamenlijk onderzoek hebben uitgevoerd. Voor het onderzoek spraken ze met de Canadees Christopher Wylie, die tot eind 2014 werkzaam was bij Cambridge Analytica. Het bedrijf heeft ook misbruik gemaakt van informatie over Facebook-gebruikers bij het Britse referendum over het verlaten van de Europese Unie.

Vijftig miljoen profielen

Onder het mom van een academisch onderzoek zijn de data van de Facebook gebruikers verzameld. Via de app thisisyourdigitallife kregen 270.000 gebruikers betaald om deel te nemen aan een persoonlijkheidstest. De app kreeg ook toegang tot de gegevens van de vrienden van de Facebook deelnemers. Deze aanpak resulteerde in een bestand met gegevens over vijftig miljoen profielen.

Afgelopen maand verklaarden zowel Facebook als Cambridge Analytica tijdens een hoorzitting in het Britse parlement dat er geen data van Facebookgebruikers bij Cambridge Analytica in de database zitten. Cambridge Analytica verklaarde dat de gegevens gewist waren en nooit zijn gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Accounts geblokkeerd

In verband met het schenden van de voorwaarden heeft Facebook inmiddels Cambridge Analytica en gelieerde organisaties van Facebook verwijderd. Ook klokkenluider en voormalig Cambridge Analytica-medewerker Christopher Wylie heeft een ban van Facebook.

Facebook twijfelt of alle verzamelde gegevens door Cambridge Analytica zijn verwijderd en overweegt juridische stappen. Ook heeft Facebook gedreigd met rechtszaken tegen journalisten die als eersten met de onthullingen kwamen.

Grote vraag is: wat kunnen wij als gebruikers daar aan doen?

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie