Groot veiligheidslek bij de politie

Redactie WINMAG Pro
Uit een onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat er een omvangrijk veiligheidslek is geweest bij de Politie. Tientallen vertrouwelijke documenten zijn hierdoor op straat komen te liggen. Het ging om politie-onderzoeken naar o.a moordzaken, overvallen, criminele organisaties en jihadverdachten. Hoe konden de documenten gevonden worden? Simpelweg met een zoekopdracht in Google. De documenten zijn inmiddels offline gehaad.

De politie heeft het veiligheidslek bevestigd aan het NRC en de documenten toen direct offline gehaald. Om bij de vertrouwelijke documenten te komen was niet veel moeite nodig: een simpele zoekopdracht via zoekengine Google naar de naam van een van de verdachten gaf de documenten direct prijs. Opvallend is dat de documenten niet bij de politie stonden, maar op de persoonlijke website van een boekhouder. De link tussen de boekhouder en de documenten was snel gevonden; een familielid van de boekhouder is namelijk systeembeheerder bij de politie en heeft deze documenten op een onbeveiligd deel van de website geplaatst. Waarom en hoe dit is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Strafzaken

De uitgelekte documenten hebben betrekking tot strafzaken waarin verdachten werden geschaduwd en geobserveerd. Zo is onder andere het netwerk rond een leider van een criminele organisatie in kaart gebracht en van een buitenlands oud-diplomaat die betrokken zou zijn bij criminele activiteiten. Het meest bijzondere is het feit dat er informatie in de documenten stond opgenomen van de Criminele Inlichtingen Eenheid. De eenheid is een strikt geheime afdeling binnen de politie die gebruikt maakt van o.a informanten. Met het uitlekken van deze informatie is er kans dat de afdeling en haar informanten in gevaar is gekomen. Uit de documenten bleek dat er een groep jongeren werd geschaduwd die verdacht was af te reizen naar Syrië om te strijden voor de jihad. De politie meldt in een verslag van 15 oktober dat 'het observeren veel capaciteit vergt van de regionale eenheden.'

Details

De documenten zijn geen korte samenvattingen, maar een volledig rapport van onder andere observaties van de politie. Agenten beschrijven hun observaties tot in de details. Zo is er te lezen in welke auto's verdachten rijden, wat voor telefoons zijn gebruiken, waar ze samenkomen en zijn namen, foto's en woonadressen van de verdachten opgenomen. Echter is er niet alleen informatie over verdachten terug te vinden, ook namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie waren terug te vinden, waarbij in sommige gevallen zelfs vermeld stond met welke strafzaken zij belast waren. Een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) samen met de politie moet duidelijk maken of het uitlekken gevolgen heeft voor lopende onderzoeken.

Reactie

Vanzelfsprekend is er een onderzoek begonnen naar het uitlekken van de vertrouwelijke recherche-informatie. De systeembeheerder die de documenten open en bloot op de privéwebsite heeft gezet, is op non-actief gesteld en de rijksrecherche onderzoekt wat de intentie hiervan was.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie