Gratis deelname aan een Crash Course Cyberveiligheid in ruil voor jouw feedback
‘Security first’ zou het motto moeten zijn van elke organisatie, want het belang van cyberveiligheid kan niet onderschat worden. Daarom organiseert het Nederlands Cyber Collectief in samenwerking met één van hun partners een crash course cyberveiligheid. Deelname is gratis in ruil voor jouw feedback.
Veel ICT’ers worstelen met de veiligheid van IT in hun organisaties. Toch is het verkleinen van risico’s minder moeilijk dan men denkt. Het begint allemaal bij het begrijpen waarom goede security-implementatie nu zo belangrijk is. Daarom hebben we vijf vragen en antwoorden over cyberveiligheid op een rij gezet in samenwerking met het Nederlands Cyber Collectief en mogen wij tien plekken weggeven in ruil voor jouw feedback.
Wat is de staat van security in het Nederlandse bedrijfsleven op dit moment? Met andere woorden: hoe staat Nederland ervoor in vergelijking tot de rest van de wereld?
Als we kijken naar de beschikbare onderzoeken wordt duidelijk dat Nederland flink veel last heeft van de gevolgen van cybercriminaliteit. Wij horen samen met Duitsland tot de koplopers in de wereld.
Tegelijkertijd gaat cybercriminaliteit over de landsgrenzen heen; over de hele wereld hebben we te maken met grootschalige aanvallen. Die aanvallen nemen, zoals de recente aanvallen (denk aan WannaCry) bloot leggen, steeds grotere en bedreigendere vormen aan. De wereld ligt onder het spreekwoordelijke digitale vuur en er is maar een manier om dat tij te keren: we moeten de krachten bundelen en de handen ineen slaan. Alleen dan kunnen we een vuist maken tegen al het cybergeweld dat op ons afkomt. Veel handen, één vuist. BOEM!
Cybersecurity is een prioriteit voor elke organisatie of zou dat in ieder geval moeten zijn. Waar moet een organisatie beginnen wanneer ze goed IT-security beleid willen implementeren?
Goed beleid begint bij goede mensen; de juiste mensen op de juiste plek. Elk plan of beleidsstuk is gedoemd te mislukken als de mensen, die aan de knoppen zitten, inhoudelijk niet weten waar het over gaat.
Zijn er bepaalde maatregelen die bedrijven gemakkelijk kunnen nemen om per direct de beveiliging van netwerken en IT-infrastructuren te verhogen?
Je kan zoveel maatregelen nemen om de netwerken en IT-infrastructuren te beveiligen, maar nog altijd is de mens in de gehele beveiligingsketen de zwakste schakel. Beveiliging zit hem dus niet alleen aan de achterkant qua netwerken en IT-infrastructuren. Zorg ook dat het aan de voorkant geregeld is, want goede beveiliging is en blijft mensenwerk.
Mensen zijn dus belangrijk, wat kunnen we daaraan doen?
Bij bedrijven die slachtoffer zijn geworden van een hack en contact opnemen met onze Cyberwacht zien wij vaak dezelfde onderwerpen terugkomen. Wat ons betreft tijd om deze onderwerpen eens flink bij de horens te vatten en daar wat aan te doen. Op die manier willen wij ook onderzoeken of wij samen met de IT’ers, zoals systeembeheerders en IT-dienstverleners, Nederland veiliger kunnen maken. Daarom organiseren wij i.s.m. één van onze partners op 14 juni in Delft een ééndaagse ‘Crash Course Cyberveiligheid’ die deze onderwerpen behandelt:
- Patchmanagement (houd je systemen up-to-date);
- Access control (wie heeft toegang tot wat en waarom);
- Het gebruik van (slimme) wachtzinnen (123456 is wereldwijd nog steeds het meest gebruikte wachtwoord);
- Basisprincipes van informatieveiligheid (hierbij worden de begrippen, ‘beschikbaarheid’, ‘integriteit’ en ‘vertrouwelijkheid’ behandeld)
Deelname aan deze training is gratis in ruil voor jouw feedback, voor én na de training (of €750 als je liever geen feedback geeft).