Google wint van Oracle in rechtszaak
Google vs. Oracle
De rechtszaak draaide om het gebruik van Java-technologie in API's die door Google in Android gebruikt worden. Oracle meende dat de technologie, ontwikkeld door Sun Microsoystems dat overgenomen werd door Oracle in 2010, auteursrechtelijk beschermd is. Met andere woorden, Google zou Oracle moeten betalen voor het gebruik van de technologie.
In eerste instantie leek het erop dat Oracle gelijk zou krijgen. Een uitspraak in het voordeel van Google in 2012 werd een jaar later weer teruggedraaid toen een rechter meende dat er op API's weldegelijk auteursrecht kan liggen. Hiermee ging de rechtszaak dus door. Oracle wilde 9 miljard dollar vangen voor het gebruik van Java-technologie in 37 binnen Android gebruikte API's.
De troef van Google
Toch had Google nog een troef in handen. Het bedrijf beriep zich op 'fair use'. Deze clausule binnen het Amerikaanse auteursrecht stelt dat, hoewel ergens auteursrecht op kan liggen, het toch gebruikt mag worden mits het duidelijk is waar hetgeen wat gebruikt wordt vandaan komt. Een brede interpretering van wat bij ons bekend is als het citaatrecht dus.
De strijd is nog niet over
Wat er nu gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wel zet Oracle de strijd voort, want het bedrijf wil in hoger beroep gaan. Hiermee is dus nog niet alles gezegd over deze zaak.
Lees hier meer over rechtszaak tussen Oracle en Google.