Google Drive nu beschikbaar, weet zich nog weinig te onderscheiden

Google Drive nu beschikbaar, weet zich nog weinig te onderscheiden

Redactie WINMAG Pro
We hebben er lang op moeten wachten, maar hij is er: Google Drive. Ofwel een virtuele drive van Google met vooralsnog 5 GB gratis opslagruimte in de cloud.

Na jarenlang speculeren heeft Google er dan ook eentje: een virtuele harde schijf onder de naam Google Drive. Je krijgt kosteloos 5 GB cloudopslag, wil je meer dan dient daarvoor betaald te worden; voor 2,50 dollar per maand krijg je 25 GB meer. Voor 100 GB dien je een bedrag van 5 dollar per maand neer te tellen en aan 1 TB hangt een prijskaartje van maandelijks 50 dollar.

De grotere Drives zijn natuurlijk al prima geschikt voor bedrijfsmatig gebruik, maar Google heeft ook aan een zakelijke oplossing gedacht. Netwerkbeheerders kunnen 20 GB per maand per gebruiker voor 4 dollar per maand (bij)kopen waarbij een maximum van 800 gebruikers per bedrijf geldt. De maximale opslagruimte die aangeschaft kan worden bedraagt 16 TB. Alle varianten zijn middels apps voor onder meer iOS (in de maak) en Android bereikbaar, maar ook 'kaal' via een browser.

Google Drive is eigenlijk niet een compleet nieuwe dienst, maar min of meer de opvolger van Google Documenten. Anders gezegd: de laatstgenoemde is geïntegreerd in Drive. Open je in Drive een in Docs bewerkbaar bestand, dan schakel je direct naar de betreffende bewerkingsapplicatie van Documenten.

Natuurlijk is Google Drive niet alleen bedoeld om bestanden te bewaren, maar ook om met anderen te delen. Je kunt daarbij bestanden delen met specifieke gebruiker(s) of met de hele wereld. Feitelijk zijn alle deelopties rechtstreeks overgenomen uit Google Documenten. Aan ontwikkelaars heeft Google ook gedacht,: voor Drive is een API beschikbaar gekomen waarmee programmeurs hun applicaties kunnen laten samenwerken met de cloudopslagdienst.

Voor Windows en Mac OS X is lokale software beschikbaar, waarmee je op je desktop een directe koppeling naar de Google-cloud kunt maken alsof het een lokale schijf betreft. Handig voor power-users die niet iedere up- en download via de browser willen uitvoeren. Ook voor Android is een app beschikbaar, voor mobiele toegang tot je bestanden in Drive. Van daaruit kun je zelfs bewerkingen uitvoeren en luisteren naar geüploade muziekbestanden, al ondersteunt de app bij dat laatste geen multitasking. Je e-mail lezen en tegelijkertijd naar muziek op je Drive luisteren is er dus niet bij. Een app voor iOS is inmiddels aangekondigd en zal snel verschijnen.

Om héél eerlijk te zijn valt die 5 GB gratis opslag eigenlijk best een beetje tegen, want wat kun je daar tegenwoordig nou nog op kwijt? Veel Worddocumenten, tekstbestanden en clipart. Maar bij foto's uit een gemiddelde camera loopt het al snel vol en is een uitwijk naar een betaalde variant geen overbodige luxe. Bovendien biedt Microsoft met haar Skydrive 25 GB gratis opslag, het vijfvoudige.

Anderzijds heeft Google de aardige eigenschap diensten na verloop van tijd steeds verder uit te breiden. Zo is bijvoorbeeld tegelijk met de introductie van Drive de opslagruimte van Gmail verhoogd naar 10 GB (was 7,5GB). Een mooi vooruitzicht voor Drive. Ook bedraagt de maximale bestandsgrootte van één bestand 10 GB, flink meer dan de limiet bij de concurrentie.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie