Geldt de Informatieplicht Energiebesparing ook voor mij?

Geldt de Informatieplicht Energiebesparing ook voor mij?

Redactie WINMAG Pro

MK-bedrijven zijn volgens de Wet Milieubeheer uit 1993 verplicht om elke energiebesparende maatregel door te voeren, die zich binnen vijf jaar terugverdient. Dit is de energiebesparingsplicht. Hoewel de overheid tot nu toe weinig aan handhaving heeft gedaan, is daar per 1 juli 2019 verandering in gekomen. Vanaf die datum geldt de Informatieplicht Energiebesparing, oftewel een meldplicht voor de energiebesparende maatregelen die een bedrijf heeft genomen. Voor welke MKB’ers geldt deze meldplicht? En op welke manieren kun je snel energie gaan besparen? Epson zocht het voor je uit!

Gebruikt jouw onderneming op jaarbasis meer dan 25.000 m3 gas óf 50.000 kWh aan elektriciteit? Dan geldt voor jou de Informatieplicht Energiebesparing en dien je via de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) aan te geven welke energiebesparende maatregelen (die zich binnen vijf jaar terug gaan verdienen) jouw bedrijf of instelling heeft genomen. Ook ben je verplicht om de maatregelen op te geven die je de komende drie jaar door wil gaan voeren. Meer dan honderdduizend Nederlandse bedrijven en instellingen vallen onder deze maatregel en zijn verplicht om een zo gedetailleerd mogelijke opgave te doen aan de hand van een door de overheid opgestelde lijst van erkende, energiebesparende maatregelen.

Wat moet ik doen?

Bepaal eerst of je bedrijf of instelling een informatieplicht én energiebesparingsplicht heeft. Dat doe je met behulp van het Stappenplan Informatieplicht Energiebesparing. Je hebt daarvoor je elektriciteits- en aardgasverbruik nodig. Let op: het gaat om het totale energieverbruik. Door het bedrijf zelf opgewekte en zelf verbruikte hernieuwbare energie, zoals zonne-energie of windenergie mag hier niet van worden afgetrokken.

Blijkt uit het stappenplan dat je een informatieplicht en energiebesparingsplicht hebt, dan kun je vervolgens lezen welke energiebesparende maatregelen erkend zijn voor de sector waarin jouw organisatie werkzaam is. In de Erkende Maatregelenlijsten staan de maatregelen voor jouw bedrijfstak met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Heb je een kantoorpand, dan kun je bijvoorbeeld denken aan het vervangen van de tl-verlichting door ledverlichting. Ook energiezuiniger printen en scannen behoort tot de erkende maatregelen.

Omgekeerde bewijslast

Denk je dat een besparing niet op jouw bedrijf of instelling van toepassing is? Dan zul je dat moeten aantonen, onderbouwd met cijfers. Er geldt hier dus een omgekeerde bewijslast en je zult via een doorrekening aannemelijk moeten maken dat in jouw specifieke geval bijvoorbeeld het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting een langere terugverdientijd heeft dan vijf jaar.

De controle op naleving van de Informatieplicht Energiebesparing wordt uitgevoerd door de omgevingsdienst van de overheid. Bij een controle zul je minimaal moeten aantonen dat je een nog niet doorgevoerde erkende maatregel op zijn minst hebt opgenomen in je planning. Doe je dat niet of ben je te laat, dan betaal je minimaal 1000 euro voor iedere keer, dag of week dat je een milieuregel overtreedt.

Laaghangend fruit

Om je een beetje op weg te helpen, verzamelden we een aantal erkende maatregelen die vrij eenvoudig zijn uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal fysieke servers in de serverruimte beperken door meerdere servers of besturingssystemen tegelijkertijd op één machine te laten draaien. Dit bespaart hardware, maakt datagebruik efficiënter en leidt tot een lager energieverbruik.

Overweeg om een energiezuinige noodstroomvoorziening te installeren. Moderne systemen hebben een hoog rendement en besparen tot 10% aan energie. Of koel energiezuinig met koude buitenlucht: de compressor van een koelinstallatie gebruikt veel elektriciteit, terwijl hij niet aan hoeft te staan bij een lage buitentemperatuur. Schakel de installatie daarom pas in als de buitentemperatuur boven de 18 °C komt.

Ook eenvoudig te realiseren: print energiezuiniger door de overstap te maken van laser naar inkjettechnologie. Inkjetprinters zijn duurzaam, produceren weinig afval en gebruiken erg weinig energie, vergeleken met laserprinters. Samen met TÜV Rheinland onderzocht Epson hoeveel besparing er kon worden gerealiseerd in energiekosten en CO2-uitstoot, op basis van het aantal verkochte inkjetprinters in Europa in 2018. De resultaten zijn bemoedigend: over een periode van vier jaar kunnen de besparingen oplopen tot maar liefst €15,4 miljoen aan kosten en 37.573 ton aan CO21! 

Ook benieuwd naar hoeveel je als bedrijf kan besparen? Bereken het met de handige calculator van Epson voor CO2- en elektriciteitsbesparing.

Voorkom hoge boetes

De druk op bedrijven om hun ecologische impact te minimaliseren, neemt toe. De wetgeving wordt steeds verder aangescherpt en ook de consument vraagt om duurzamere goederen en diensten. Overheden, bedrijven en individuen staan voor de aanzienlijke taak om binnen korte tijd de CO2-emissies terug te dringen en ons te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Overstappen naar energiezuinige ICT-apparatuur is het laaghangende fruit in deze strijd voor duurzaamheid. Het is immers een eenvoudige manier om het milieu te helpen en tegelijkertijd kosten te besparen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie