Geef smartphones veilig een tweede leven

Geef smartphones veilig een tweede leven

Redactie WINMAG Pro
Smartphones krijgen bij vervanging vaak een nieuw leven. Voorwaarde hiervoor is een schone lei, middels een zogenoemde wipe. Met een eenvoudig stappenplan doe je dit zelf voor Android en iOS.

Smartphonegebruikers geven tegenwoordig hun oude smartphones door aan familie of vrienden of ruilen deze bij hun mobiele provider in tegen een nieuwe. Met de komst van ‘refurbished’-specialisten als Leapp en Swoop is ook daarbuiten een levendige markt ontstaan voor tweedehands smartphones.

Wissen onontbeerlijk

Geef je je oude toestel een tweede kans, dan is het wel belangrijk om alle aanwezige gegevens grondig te verwijderen, zodat deze niet in verkeerde handen vallen. Onze telefoons, of we die nu zakelijk of prive gebruiken, staan bol van veelal persoonlijke informatie die niet iedereen onder ogen mag komen. Voor bedrijven is dit helemaal belangrijk, vanwege de vaak aanwezige bedrijfsgevoelige gegevens. Bij opslag van persoonlijke klantenof medewerkersdata voegt de AVG tevens juridische noodzaak toe aan een grondige schoonmaak.

Voorbereiding

Op de planning: het volledige wissen van data middels de meest voorkomende mobiele besturingssystemen van dit moment, ofwel Android en iOs. Alvorens te beginnen met de schoonmaak, is het verstandig een aantal basishandelingen uit te voeren: • Maak een back-up via een clouddienst. Google Drive of iCloud voldoen; fysieke opslag via een USB-verbinding en een harde schijf is tevens mogelijk. De back-up kan eventueel ook op de SD-kaart of, in het geval van het adresboek, op de simkaart. • Haal de simkaart en de SD-kaart uit de telefoon.

Wissen van Android-smartphones

Start voor het wissen van een Androidtoestel met het versleutelen van de gegevens. Deze versleuteling maakt eventueel achtergebleven informatie onleesbaar. Het versleutelen van een Android-telefoon verschilt per toestel, maar vaak via het pad: Instellingen>Beveiliging>Encryptie. Selecteer daar de versleuteloptie, voer jouw pincode, patroon of wachtwoord in en bevestig. Het encryptieproces duurt gemiddeld een uur en hangt af van de hoeveelheid opgeslagen data.

Zet het toestel vervolgens vol met onbelangrijke data, zoals grote videobestanden. Dit helpt om de gewiste data sneller te overschrijven. Ga voor het definitief overschrijven en wissen van alle data naar Systeem>Resetten. Verwijder daar de vinkjes voor attributen ‘Automatisch herstel’ en ‘Automatische back-up’. Druk vervolgens op Terugzetten op fabrieksinstellingen>Telefoon resetten (of Tablet resetten), voer jouw toegangscode in en tik op ‘Alles wissen’. Hiermee is alle data van een Android-telefoon definitief gewist en is nog achtergebleven data definitief versleuteld.

Wissen van iPhones

Het wisproces van een iPhone gaat eenvoudiger. Maak, zoals eerder gezegd, een back-up in iCloud of op je pc en verwijder de simkaart. Ga naar Instellingen>Algemeen>Stel opnieuw in. Tik dan op ‘Wis alle inhoud en instellingen’.

Conclusie

Android- en iOStelefoons zijn op eenvoudige wijze te versleutelen en datavrij te maken. Bewuste omgang met persoonlijke gegevens begint bij jezelf, los van welke persoon de gegevens betreffen. Werp geen gegevens in de verkeerde handen; met een klein beetje inzet houd je de privacy van jezelf en anderen intact. Succes!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie