Welke nieuwe draagbare computer kies jij dit jaar?

Gastexpert: diversiteit in mobiele apparatuur

Ronald Ravel
Hoe snel kan het leven gaan. Baby boomers en nazaten weten dat we in de jaren tachtig onze eerste personal computers op kantoor zagen verschijnen. Letterlijk in 1983 kwamen de eerste twintig PC’s van IBM ons land binnen. Nog geen 35 jaar later is er nauwelijks nog een werkplek denkbaar waar geen computers te vinden zijn.

De soorten en smaken zijn inmiddels ook drastisch veranderd. Met de opkomst van de cloud wordt het apparaat bovendien van steeds minder belang. En toch komen er steeds meer type ‘clients’ op de markt met hun eigen kenmerken. Mobiel werken wordt de standaard dus de traditionele bureaucomputer maakt steeds meer plaats voor het draagbare apparaat. Maar welk type mobiel past dan het beste in jouw omgeving? We zetten de smaken met de meest voor de hand liggende toepassingen op een rij:

De laptop blijft veruit favoriet

Zo’n 75 procent van onze beroepsbevolking zal komend jaar in staat zijn overal en altijd te werken. Dus werkende Nederlanders doen steeds meer een beroep op draagbare apparatuur. Volgens marktanalisten bleef de bekende inklapbare laptop veruit favoriet in 2019. Veelal een mobiele Windows PC die beschikt over alle functionaliteit op het apparaat zelf. Makkelijk voor de gebruiker maar relatief duur in het onderhoud voor de IT-beheerder. Met alle veiligheidsrisico’s van dien omdat zowel data als functionaliteit op de laptop staan. Gegevens die verloren kunnen gaan door diefstal of cybercrime.

De 2-in-1 laptop is in opmars

Als je veel in vergadering zit, is een nog lichter en handzamer apparaat wellicht een goed alternatief voor de laptop. De flinterdunne 2-in-1 laptop combineert de flexibiliteit van een laptop met het gebruiksgemak van een tablet. Dat alles in één product. De opkomst van Windows 10 en de populariteit van touch-apps gaan ongetwijfeld zorgen voor een opmars van dit hybride apparaat.

Optimale veiligheid met de mobiele zero client

Toenemende veiligheidsrisico’s en strenge wet- en regelgeving rondom het beschermen van persoonlijke gegevens, zorgen ervoor, dat organisaties steeds vaker op zoek gaan naar apparatuur waarmee elk veiligheidsrisico wordt uitgesloten. Dan komt de Mobiele Zero Client in beeld. Ze noemen hem ook wel de veiligste computer op aarde omdat zowel besturingssysteem, opslag en data niet opgeslagen worden op dit apparaat.

Systemen en gegevens zijn beschikbaar via een cloudgebaseerde virtuele desktopinfrastructuuroplossing. Zo kunnen in- en uitlopende medewerkers altijd en overal werken zonder dat gegevens verloren gaan bij diefstal of verlies van de mobiele Zero Client. Bovendien worden IT-beheerders hier blij van want werkplekbeheer is goedkoper, makkelijker en veiliger.

Bij uitstek geschikt voor organisaties die met extreem vertrouwelijke dossiers werken of te maken hebben met veel personeelswisselingen. Een tijdelijk ingehuurde medewerker krijgt een mobiele Zero Client mee waarmee hij direct aan de slag kan zonder dat data overgezet hoeft te worden op de nieuwe computer.

Een mini-PC werkbril of polsband

Het zal nog even wennen worden maar ik verwacht dat we dit jaar steeds meer apparatuur op de werkvloer gaan zien die er anders uitziet dan we gewend zijn. Het apparaat met traditioneel scherm en apart toetsenbord wordt ingeruild voor zogenoemde Machine-to- Machine (M2M) oplossingen. Het Intelligent Cloud platform van Microsoft is daarbij een belangrijke katalysator. Zo houdt de heftruckchauffeur zijn handen vrij met de inzet van bijvoorbeeld een ‘augmented reality’ werkbril. De arts vervangt zijn laptop voor een polsband. Daarmee krijgt hij realtime inzicht in de laatste gegevens over zijn patiënt. Deze ‘wearables’ zijn nu nog geen gemeengoed in onze werkomgeving, maar dat zal niet lang meer duren.

Kortom, diversiteit raken we niet kwijt. Er valt in ieder geval flink wat te kiezen.