Fujitsu-onderzoek: Oudere generaties gebruiken GenAI dagelijks vaker dan hun jongste collega's

Fujitsu-onderzoek: Oudere generaties gebruiken GenAI dagelijks vaker dan hun jongste collega's

Redactie WINMAG Pro

Uit onderzoek van Fujitsu¹ blijkt dat oudere werknemers Generative AI (GenAI) gemiddeld vaker gebruiken tijdens hun werkdag dan hun jongste collega's. Het onderzoek ‘GenAI at Work’ ondervroeg 3.700 werknemers met verschillende functies binnen Europese organisaties. De meerderheid gaf aan dat GenAI hen veel tijd bespaart.

In tegenstelling tot de verwachting accepteren oudere generaties GenAI sneller dan verwacht. Zo zegt 20 procent van de ondervraagde 43- tot 58-jarigen dat ze de technologie meerdere keren per dag gebruiken. Terwijl slechts 9 procent van de 18- tot 26-jarigen (Gen Z) dat doet. De 59-plussers gebruiken GenAI gemiddeld twee keer zo vaak als de jongere generatie. Dit betekent echter niet dat jongere generaties deze tools links laten liggen: de helft van de Gen Z-respondenten gebruikt GenAI meerdere keren per week.

 

Het rapport van Fujitsu toont ook de verschillen in het gebruik van GenAI tussen EU-landen. In Nederland gebruikt 29 procent van de ondervraagden GenAI dagelijks, een percentage vergelijkbaar met België (32 procent). Spanje (50 procent) en Ierland (49 procent) vormen echter uitschieters.

 

Werknemers omarmen GenAI en vertrouwen erop

Naast de verschillen tussen generaties toont het onderzoek ook aan dat GenAI terrein wint op de werkvloer. Meer dan vier op de vijf werknemers in Europa (83 procent) zien GenAI als een technologie die hen ondersteunt in hun werk. Voor bedrijven die slagen in de 'war for talent' is het essentieel om dergelijke technologieën in te zetten: 82 procent staat positief tegenover het gebruik van GenAI.

 

Hoewel training een belangrijke factor vormt voor goed gebruik van GenAI, denkt 81 procent van de respondenten dat de tools intuïtief genoeg zijn en dat ze over voldoende vaardigheden beschikken om ermee te werken. Vertrouwen speelt echter een cruciale rol om werknemers over de streep te trekken. Vooral jongere generaties hechten veel waarde aan een duidelijke strategie van hun werkgever om de technologie op een veilige manier te implementeren.

 

Verder vertrouwt 85 procent van de respondenten erop dat hun werkgever weet om te gaan met gevoelige informatie. Ook heeft 81 procent van de bedrijven een team dat toeziet op de naleving van GenAI-richtlijnen. Driekwart van de respondenten meldt dat hun organisatie een beleid hanteert voor het gebruik van bedrijfsgegevens bij het trainen en toepassen van GenAI. Daarnaast vindt 82 procent dat digitale werkplekoplossingen, zoals GenAI, afgestemd moeten worden op specifieke rollen en behoeften.

 

GenAI bespaart werknemers 4,75 werkuren per week

Een belangrijke reden waarom GenAI doorbreekt op de werkplek is productiviteitswinst. Vier op de vijf ondervraagden zijn van mening dat technologie tijd bespaart. De meerderheid (33 procent) besteedt hierdoor één tot twee uur per week hun tijd aan andere taken. Nog eens 29 procent wint zelfs drie tot vier uur per week. Gemiddeld bespaart GenAI werknemers tegenwoordig 4,75 werkuren per week.  Wie GenAI op de juiste manier toepast, creëert automatisch productievere en creatievere teams.

 

Klik hier om het volledige onderzoek van Fujitsu te lezen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie