Flinke toename van stalking met trackers

Redactie WINMAG Pro

Tientallen stalkers stonden dit jaar voor de rechter omdat ze hun slachtoffer volgden met een tracker. Dat gaat zowel om gps-trackers als bluethooth-trackers, zoals een AirTag. Dat blijkt uit onderzoek van de podcastserie Ik Weet Je Wachtwoord van techjournalist Daniël Verlaan.

In de afgelopen drie jaar zijn er in Nederland 60 zaken bekend waarin stalkers terecht stonden voor het gebruik van een tracker. En dat aantal nam dit jaar flink toe: bijna de helft van die 60 zaken (28) vond namelijk dit jaar plaats.

Over de daders

Voor maximaal een paar tientjes hebben stalkers een wapen in handen waarmee ze hun slachtoffer non-stop kunnen volgen. De daders komen uit heel Nederland: van Maastricht tot Purmerend. Sommigen zijn hartstikke jong, pas 17 jaar. Het overgrote deel van de stalkers is man.

Deze 60 zaken zijn volgens hulpverleners slechts het topje van de ijsberg. Slachtoffers durven in het geval van stalking vaak geen aangifte te doen bij de politie. De redactie vond alleen al met een korte online zoektocht nog eens twintig zaken die afgelopen jaren niet voor de rechter kwamen.

Slachtoffers kijken dagelijks achterom

In de podcast spreekt Daniël met slachtoffer Lisa. Zij is in de twintig en had lange tijd een relatie met een man die in alle opzichten controle over haar wil hebben. Waar Lisa ook gaat, overal duikt haar ex-man op. Ze besluit daarom een tijdje bij een vriendin te logeren. Maar als haar ex daar opeens ’s nachts in de tuin staat, is ze ten einde raad.

Beluister Lisa’s verhaal in de nieuwe aflevering van Ik Weet Je Wachtwoord.

Het gebruik van een tracker was afgelopen jaren vaak onderdeel van een grotere rechtszaak, dan stonden verdachten ook terecht voor bijvoorbeeld moord of ontvoering. De laatste tijd zien we echter steeds meer zaken waarin het puur en alleen draait om stalking via een tracker. De juridische term is officieel belaging.

In de podcastserie Ik Weet Je Wachtwoord onderzoekt techjournalist Daniël Verlaan ongelooflijke verhalen die online spelen. Elke aflevering duikt Daniël in een nieuwe cybercrime-zaak en spreekt hij met digitale criminelen en hun slachtoffers. In seizoen 3 hoor je onder andere hoe stalkers hun doelwit volgen met trackers, hoe je via Booking.com voor honderden euro's wordt opgelicht en welke duistere kanten er zitten aan Artificial Intelligence.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door partner KPN.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie