Firefox is de weg kwijt. Het is stilzitten en afwachten

Firefox is de weg kwijt. Het is stilzitten en afwachten

Redactie WINMAG Pro

Mozilla bekende onlangs kleur: Firefox is niet geschikt en niet bedoeld voor het bedrijfsleven. Daar kwamen ze op terug, kort erna. Een duidelijke oplossing lijkt echter nog niet in zicht.

De vele versies die dit jaar voor Firefox uitkomen, zorgen bij zakelijke gebruikers voor problemen wat betreft beheer en uitrol van updates. Mozilla heeft dat probleem onlangs erkend, maar een oplossing laat nog op zich wachten. Het bedrijf moet nu echt op zijn tellen gaan passen wil het niet flink wat zakelijke gebruikers verliezen.

Mozilla wil wat ontwikkeltempo graag meedoen met de grote jongens. Het gaat dit jaar flink aan haar browser Firefox sleutelen en veel nieuwe versies uitrollen: versie 5 is net verschenen, vlak na versie 4. Versies 6 en 7 staan nog voor dit jaar op de planning.

Niks mis met een dergelijk streven natuurlijk, maar sinds versie 5 lijkt het vooral letterlijk om kwantiteit en niet kwaliteit te draaien.

Laten we eerlijk zijn: de update van versie 4 naar versie 5 in zo’n korte tijd is écht geen nieuw versienummer waard. Sterker nog: de verhoging van het versienummer blijkt in veel gevallen alleen maar nadelen op te leveren, waarover straks meer.

Nog veel vervelender is dat Mozilla ineens heel duidelijk kleur bekende richting het bedrijfsleven. Waar het op neerkwam: Firefox is niet bedoeld voor zakelijk gebruik en is dat ook nooit geweest. De afgegeven verklaring kwam ongeveer neer op ‘zoek het allemaal maar lekker uit’.

Daar kwamen ze overigens heel haastig op terug. Mozilla kondigde aan zich te bezinnen op een strategie om ook zakelijke gebruikers tevreden te stellen.

Gekronkel

Dit ronduit vreemde gekronkel maken het riskant om als bedrijf vol in te zetten op Firefox. Onlangs gebeurde iets soortgelijks bij een andere veelgebruikte open source toepassing: OpenOffice. Niet dat zij ineens vier nieuwe versies gaan uitbrengen, maar ook zij maakten een vreemde 'move'. De makers van OpenOffice kregen ruzie met de nieuwe eigenaar Oracle, waarna de wegen zich splitsten in OpenOffice enerzijds en LibreOffice anderzijds.

Prima voor de keuzevrijheid van de consument. Voor bedrijven ligt dat wat lastiger. Want op welk kantoorpakket moet je nu verder? Wat ga je uitrollen en up-to-date houden? En welke veranderingen brengt een eventuele overstap met zich mee?

Dergelijke grillen zijn inherent aan het open source model: makers hoeven zich niet te verantwoorden, omdat immers nooit is 'afgerekend' voor het gebruik van het eindproduct. Dat levert mooie software op, waarbij je ook nog eens in de code kunt kijken, maar kan beheeruitdagingen met zich meebrengen zodra de producent het op de heupen krijgt.

In het geval van Firefox duikt dit probleem nu ook op. Niet omdat de nieuwe versie 5 eigenlijk gewoon 4.1 had moeten zijn, maar vanwege de eerder genoemde openlijke afkeer van het bedrijfsleven. Dat ze daarop terugkwamen is  een kleine pleister op de wond. De strategie voor het bedrijfsleven, waarmee Mozilla zegt te gaan komen, is immers nog vaag. Bovendien is het vrij onwaarschijnlijk dat er ineens een compleet andere wind door de Firefox-burelen gaat waaien.

Het is stilzitten en afwachten voor zakelijke Firefox-gebruikers.

Thuisgebruikers

Bovendien blijken diezelfde ridicule versieverhogingen nu ook problemen bij thuisgebruikers te geven. Veel beveiligings-plugins van bekende antivirus-softwarepakketten blijken namelijk ineens niet meer te werken. We hebben het hier zelf kunnen constateren bij McAfee en Kaspersky, toch niet de kleinste spelers. Er is namelijk het een en ander gewijzigd in de manier waarop plugins geprogrammeerd moeten zijn en Mozilla is niet in staat gebleken om tevens support voor de ‘oude’ manier (lees: versie 4 van enkele weken geleden) te behouden.

Gevolg is dat Siteadvisor en soortgelijke beveiligingsopties van derden niet meer werken. Dat is niet alleen ongewenst voor het bedrijfsleven, maar juist ook voor thuisgebruikers die een indicatie van de veiligheid van een te bezoeken website graag weten. Met dit soort tekortkomingen maakt Firefox dan ook eveneens geen vrienden op het thuisfront.

Driverproblemen

Een laatste probleem van Firefox betreft de zo vurig aangekondigde gpu-hardwareversnelling. Die blijkt in veel gevallen gewoon niet te werken. In plaats van dat hierover een duidelijke waarschuwing in de browser verschijnt met eventueel advies hoe dit probleem op te lossen wordt het stilletjes verzwegen. Pas na intikken van about:support zie je op de dan geopende statuspagina helemaal onderaan dat er iets mis is. Oplossen van het probleem kan door de allernieuwste drivers te installeren, als je geluk hebt(!) werkt het daarna.

Probleem is dat veel laptopgebruikers afhankelijk zijn van hun fabrikant als het gaat om drivers en ook in het bedrijfsleven is updaten van dergelijke drivers vaak niet de allerhoogste prioriteit.

Kortom: Firefox lijkt de weg even geheel kwijt te zijn en dat is jammer in een tijd waarin steeds meer concurrerende browsers verschijnen. Browsers bovendien die ook nog eens goed of beter presteren dan Firefox. Internet Exlorer 9 en Chrome 12 bijvoorbeeld ondersteunen gpu-hardwareversnelling in negen van de tien gevallen zonder gezeur. Chrome is een stuk bescheidener qua geheugengebruik en all-round gezien nog een stukje sneller. Opera is een perfect alternatief voor als je eens écht wat anders wilt.

Jammer, want Firefox is wel degelijk een mooi product. Het lijkt nu echter ten onder te gaan aan eigenwijze kortzichtigheid van de makers.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie