Europese hernieuwbare energie klaar voor enorme groei in het komende decennium

Redactie WINMAG Pro

Europa zal de komende tien jaar - en daarna - een enorme verschuiving zien in zijn landschap van hernieuwbare energie, volgens een nieuw rapport van White Space Strategy. De consultants van dit gespecialiseerde adviesbureau hebben meer dan 300 verschillende bronnen geanalyseerd voor hun onderzoek in opdracht van Panasonic Toughbook. De belangrijkste voorspelde veranderingen zijn:

  • Bijna 84% van de in Europa opgewekte energie zal tegen 2050 afkomstig zijn van zonne-energie, on- en offshore windenergie en waterkracht; in 2021 was dat nog iets minder dan 50%
  • Zonne-energie zal onshore windenergie inhalen als de primaire technologie in Europa
  • De uitbreiding van waterkracht zal beperkt blijven tot specifieke bergachtige regio's en zich beperken tot kleinere en meer afgelegen infrastructuur
  • De Noordzee zal zich consolideren als de meest ontwikkelde regio voor offshore windenergieproductie, maar de windparken in de Oostzee en het Kanaal zullen toenemen
  • Zuid-Europese landen zullen steeds meer investeren en hun aanbod van hernieuwbare infrastructuur verder ontwikkelen.

Het rapport, The Future of European Renewable Energy, houdt rekening met de factoren die groei van hernieuwbare energie in Europa stimuleren, de voortgang in de transitie naar hernieuwbare energie, de verschillende hernieuwbare energiebronnen en de vaardigheden en mobiele technologische hulpmiddelen die nodig zijn om de industrie te ondersteunen.

"Naarmate Europese landen zich meer richten op hernieuwbare energie, zullen de expertise en vaardigheden rond deze infrastructuur moeten toenemen en zich over heel Europa moeten verspreiden", zegt Andrew Downs, directeur bij White Space Strategy. "Personeel dat in deze nieuwe omgevingen actief is, moet worden uitgerust met technologie die hen in staat stelt efficiënt en effectief te werken in vaak onherbergzame, niet geconnecteerde en afgelegen omgevingen."

In een reactie op het rapport zei Stefan Lindau - Panasonic Toughbook Country Manager voor Scandinavië: "De Scandinaviërs hebben een lange geschiedenis van baanbrekende hernieuwbare waterkrachtenergie en onze robuuste Toughbook-apparaten zijn ideale partners voor service- en onderhoudstechnici vanwege hun uitstekende duurzaamheid en connectiviteit, zelfs op afgelegen locaties met extreme weersomstandigheden. We kijken ernaar uit om de verdere uitbreiding van hernieuwbare energie in heel Europa te ondersteunen."

Isaac Feijoo, Key Account Manager van Panasonic Toughbook voor Spanje en Portugal, zei in een reactie op het rapport: "Panasonic Toughbook-apparaten hebben een lange geschiedenis in het ondersteunen van het onderhoud van windturbines in de onshore windparken in Zuid-Europa. Het gebruik bestaat uit het beheren van onderdelen in het magazijn tot en met onderhoudscontroles aan de bovenkant van turbines. De duurzaamheid en uitstekende connectiviteit van de apparaten maken ze ideaal voor ingenieurs en technici die op deze moeilijke en vaak afgelegen locaties werken."

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie