Europese economen: Bitcoin geen bedreiging voor financiële stabiliteit
Daarvoor staat de Bitcoin te ver weg van ons huidige financiële stelsel, zo beweren tientallen topeconomen van diverse Europese universiteiten na onderzoek door het Centrum voor Macro-economie en het Centrum voor economisch beleidsonderzoek. De Bitcoin mag dan de lucht in schieten qua waarde betreft, de totale marktwaarde van Bitcoin telt nu ruim 300 miljard, het is maar een schijntje vergeleken bij de wereldwijde marktwaarde van aandelen die de 80 biljoen aantikt.
Angst vanuit de financiële sector voor Bitcoin
De financiële sector uit al even haar ongenoegen en soms zelfs angst over de crypto-munt. Zo noemde de voorzitter van de Royal Bank of Scotland de Bitcoin een speculatieve bubbel en investeringsbanken op Wall Street schreven een brief aan de Amerikaanse overheid waarin ze beweren dat het systeem onvoldoende regels heeft om de Bitcoin goed te reguleren.
Crypto currencies op meerdere vlakken risicovol
De bevindingen van de wetenschappers staan dus haaks op de angst voor Bitcoin van de financiële sector. Echter, niet elke wetenschapper ziet geen vuiltje aan de lucht. Wouter den Haan, werkzaam aan de London School of Economics, zegt dat er maar één grote financiële instelling risico’s hoeft te nemen om het systeem in gevaar te brengen.
Bovendien is Bitcoin en andere crypto currencies nogal eens het slachtoffer van cyberaanvallen. Een recent voorbeeld hiervan is de NiceHash-hack, waarbij er miljoenen Bitcoins werden gestolen. Experts denken dat met de toename in waarde van Bitcoin en andere crypto currencies ook de cybercriminaliteit gericht op crypto-munten zal toenemen.